PORTAL APIS

apisbp.net
Website Mesti Lawat

Wednesday, February 1, 2012

Bertalaqqi Pertama Kali

Alhamdulillah, hujung minggu yang lepas saya berkesempatan untuk menyertai program Talaqqi Intensif 2012 yang dianjurkan oleh Yayasan Sofa dan Persatuan Alumni Pelajar Islam SBP (APIS). Banyak nasihat yang diberikan oleh Dato' Sheikh Muhammad Fuad Al Maliki sepanjang program. Kitab yang diijazahkan pada program tersebut ialah kitab Aqidah Islam dan Syamail Nabi (Kesempurnaan Nabi SAW).
Kitab yang dipelajari
Menurut YDP Yayasan Sofa yang juga merupakan Pengerusi Bersama HIMPUN, bekas presiden ABIM dan juga Pengerusi Persatuan Pembela Islam iaitu Dr. Yusri Mohamad, Sheikh ini ibarat permata yang tersembunyi, seorang ulama yang jarang didengar oleh masyarakat umum. Hanya yang dahagakan ilmu sahaja yang mengenalinya. Benar, tidak seperti beberapa ustaz yang mungkin ramai pengikut dan terkenal, ulama ini berusaha sebaik mungkin menegakkan aqidah sebenar Islam dan budaya ilmu dalam masyarakat Islam terutamanya talaqqi.
Sijil pengIjazahan
Antara pesanan Sheikh Fuad ialah mengajak peserta membudayakan kaedah mencari ilmu secara bertalaqqi, iaitu mendapat ilmu terutamanya berkaitan agama secara terus daripada ulama, duduk berhadapan, dan ulama itu mendapatkan ilmu tersebut melalui ulama lain yang juga menerima ilmu itu daripada alim sebelumnya, dan seterusnya sehingga ke para sahabat yang menerima ilmu daripada Rasulullah S.A.W. InsyaAllah, kita tak akan tersesat melalui cara talaqqi yang diamalkan oleh ulama-ulama muktabar.
Semoga saya berpeluang lagi menyertai program seperti ini pada masa akan datang untuk memantapkan pengetahuan mengenai agama dan mudah-mudahan berupaya menyebarkannya kepada Muslim yang lain.

Artikel Yang Berkaitan



1 comment:

sherlina karina said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi wwwasianbet77com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

Sekolahku

Ko Apesal?!

GengCyber