PORTAL APIS

apisbp.net
Website Mesti Lawat

Wednesday, May 20, 2009

Perkampungan Menara Gading Kebangsaan 09


Pengenalan

Program Perkampungan Menara Gading Kebangsaan 2009 (PMGK) bertujuan melatih generasi mahasiswa agar bersifat dinamik dan progresif sebagai persediaan untuk kepimpinan negara pada masa akan datang. Hasrat ini dilaksanakan dengan meletakkan tradisi budaya ilmu sebagai pra-syarat penting ke arah pembinaan sahsiah yang unggul, pembentukan bangsa yang mapan dan pembinaan tamadun yang tinggi. Namun segalanya hanya dapat direalisasikan jika semua pihak membantu menggembleng tenaga menjayakannya.


Program PMGK 2009 yang dirancang oleh Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Persatuan Pelajar Islam Wilayah Persekutuan (PPIWP) dengan anjuran bersama Kerajaan Negeri Selangor kali ini juga bertujuan untuk membantu mendedahkan kepada para pelajar tentang kehidupan di kampus serta memupuk sahsiah yang tinggi dengan memiliki matlamat yang jelas dan mampu untuk membangunkan diri, keluarga dan negara berlandaskan kefahaman dan penghayatan Islam yang syumul.


Objektif

  1. Mengubah paradigma para pelajar ke arah yang lebih positif seiring dengan arus pembangunan dan perkembangan intelektual pada hari ini.
  2. Mendedahkan kepada para pelajar tentang kehidupan di kampus serta sistem pendidikannya.
  3. Membantu para peserta dalam mengenali potensi diri seterusnya mampu membuat pilihan yang tepat mengenai kerjaya dan masa depan.
  4. Menyemai satu idealisme bagi membudayakan ilmu dalam setiap tindakan dan perancangan.
  5. Memberi satu bentuk latihan kepimpinan dan keperibadian Islam.
  6. Memantapkan pembangunan diri dari aspek rohani, jasmani, emosi dan intelektual.

Artikel Yang BerkaitanNo comments:

Sekolahku

Ko Apesal?!

GengCyber