PORTAL APIS

apisbp.net
Website Mesti Lawat

Friday, December 30, 2011

Ranking SBP & MRSM PMR 2011

Copy dari Facebook Group SMSJ. Kalau campur sekali dengan MRSM, SMSJ nombor 9. Not bad. =)
Nombor 1 sampai 6 pula dikuasai SBP.

1. SMS HULU SELANGOR (1.0054)
2. SMS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA (1.0139)
3. SMS TELUK INTAN (1.0191)
4. KOLEJ TUNKU KURSIAH (1.0196)
5. SMS KUALA SELANGOR (1.02)
6. SEKOLAH DATO’ ABDUL RAZAK (1.0203)
7. MRSM GEMENCHEH (1. 0204 )
8. MRSM PASIR TUMBOH (1.0210)

9. SM SAINS JOHOR (1.0233).
10. MRSM KKB (1.02388)
11. SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN (1.0241)
12. MRSM TUN ABDUL RAZAK (1.02489)
13. SEKOLAH TUN FATIMAH (1.0252)
14. SMS SELANGOR (1.0263)
15. THE MALAY COLLEGE KUALA KANGSAR (1.0264)
16. SM SAINS MUZAFFAR SYAH (1.0273)
17. SM SAINS POKOK SENA 1.0279
18. MRSM PASIR SALAK (1.0313)
19. SM SULTAN ABDUL HALIM (1.0325)
20. SM SAINS SULTAN MOHAMMAD JIWA (1.0327 )
21. SM SAINS TUANKU SYED PUTRA (1.0331)
22. SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH (1.0334)
23. SM SAINS SULTAN MAHMUD (1.0336)
24. MRSM LENGGONG (1.0341)
25. SM SAINS TENGKU ABDULLAH (1.0373)
26. MRSM TERENDAK (1.0380)
27. MRSM GERIK (1.0385)
28. MRSM SERTING (1.0408)

29. SM SAINS MACHANG (1.0411)
30. SM SAINS MIRI (1.0439)

Saturday, December 24, 2011

RANKING PMR SBP 2011

 Copy daripada FB SMSJ. Wah nombor 7. Tahniah.
1 SM SAINS HULU SELANGOR 1.0054
2 SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA 1.0139
3 SM SAINS TELUK INTAN 1.0191
4 KOLEJ TUNKU KURSHIAH 1.0196
5 SM SAINS KUALA SELANGOR 1.02
6 SEKOLAH DATO` ABDUL RAZAK 1.0203
7 SM SAINS JOHOR 1.0233
8 SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN 1.0241
9 SEKOLAH TUN FATIMAH 1.0252
10 SM SAINS SELANGOR 1.0263
11 THE MALAY COLLEGE KUALA KANGSAR 1.0264
12 SM SAINS MUZAFFAR SYAH 1.0273
13 SEKOLAH SERI PUTERI 1.0279
14 SM SAINS POKOK SENA 1.0279
15 SM SULTAN ABDUL HALIM 1.0325
16 SM SAINS SULTAN MOHAMMAD JIWA 1.0327
17 SM SAINS TUANKU SYED PUTRA 1.0331
18 SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH 1.0334
19 SM SAINS SULTAN MAHMUD 1.0336
20 SM SAINS TENGKU ABDULLAH 1.0373
21 SM SAINS MACHANG 1.0411
22 SM SAINS MIRI 1.0427
23 SBP INTEGRASI GOMBAK 1.0499
24 SM SAINS PASIR PUTEH 1.054
25 SM SAINS TUN SYED SHEH SHAHABUDIN 1.0549
26 SM SAINS BAGAN DATOH 1.0582
27 SM SAINS TUANKU JA`AFAR 1.0627
28 SBP INTEGRASI SABAK BERNAM 1.0678
29 SM SAINS KOTA TINGGI 1.07
30 SBP INTEGRASI SELANDAR 1.0724
31 SM SAINS REMBAU 1.0727
32 SM SAINS KEPALA BATAS 1.0746
33 SM SAINS LAHAD DATU 1.0759
34 SBP INTEGRASI TEMERLOH 1.0761
35 SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU 1.0817
36 SM SAINS LABUAN 1.0829
37 SM SAINS SULTAN HJ AHMAD SHAH 1.0893
38 SBP INTEGRASI JEMPOL 1.0939
39 SM SAINS KUBANG PASU 1.096
40 SM SAINS RAJA TUN AZLAN SHAH 1.1007
41 SEKOLAH SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH 1.1014
42 SBP INTEGRASI RAWANG 1.1084
43 SM AGAMA PERSEKUTUAN KAJANG 1.113
44 SM SAINS KUCHING 1.1258
45 SM SAINS SABAH 1.1282
46 SBP INTEGRASI BATU RAKIT 1.1447
47 SBP INTEGRASI GOPENG 1.1464
48 SBP INTEGRASI KUBANG PASU 1.149
49 SM SAINS SULTAN ISKANDAR 1.1518
50 SBP INTEGRASI TUN ABDUL RAZAK 1.155
51 SBP INTEGRASI KUANTAN 1.1824
52 SM SAINS DUNGUN 1.1952

Thursday, December 22, 2011

PMR 2011 SM Sains Johor

Hari ni 22/12/2011 keputusan PMR diumumkan bagi pelajar-pelajar tingkatan 3 tahun 2011.
Alhamdulillah, khabarnya keputusan bagi SMS Johor memberangsangkan tahun ini.
Dengan keputusan 86% Perfect Score (semua A), SMSJ mengatasi SBP-SBP yang lain di negeri Johor terutamanya Sekolah Tun Fatimah yang mendapat keputusan cemerlang saban tahun.
Tahniah adik-adik.

Bandingkan dengan keputusan PMR SMSJ untuk 2010 di http://www.fairosza.net/2010/12/keputusan-pmr-2010-smsj.html . Alhamdulillah sedikit peningkatan.

*Dengar cerita peratusan Perfect Score SEMASHUR ialah 96%. Terbaeklah. Tahniah.

Tuesday, December 20, 2011

Kembali Menulis: Semangat Yang Pudar

Banyak bahan nak ditulis, banyak info nak dikongsi. Tapi semangat nak menulis tu entah hilang ke mana. Portal Persatuan Alumni Pelajar Islam SBP (www.apisbp.net) juga dah lama tak tulis. Pengalaman cuma berlalu jadi kenangan. Blog hanyalah dunia maya, di luar sana kenyataan. Banyak sangat masalah kebelakangan ni, mood nak menulis pon tak ada. Macam-macam perasaan. Rasa macam nak tutup blog ni, tapi sayang pula rasanya. Hobi yang sangat seronok; menulis blog, walaupon kadang-kadang macam syok sendiri. Tiba-tiba teringat kenangan sepanjang menulis blog. Berkawan dengan orang yang tak pernah jumpa, sertai contest-contest, luahan perasaan, berkongsi penulisan yang bermanfaat, macam-macam lagi. Kongsi benda yang kita suka kat internet ni pon ada. Lepas tu gigih promote dekat kawan-kawan blogger lain. Rindunya.

Lagi seronok bila ada orang baca perkongsian kita, luahan kita. Sokongan yang kita dapat daripada orang yang tak kenal kita. Sebab tu rasa sayang nak berhenti menulis. Dunia blog dengan dunia luar tak sama. Dunia blog boleh direka, dunia nyata bukan cereka, tapi realiti. Kalau gagal, bangkit semula. Tapi bukan semudah berkata-kata. Oh mungkin kena pisahkan dua dunia ni, barulah tak terkesan satu sama lain. Kalau ada masalah, tak ada la hilang mood nak menulis blog. Mungkin tak juga, kalau boleh nak juga benda yang ditulis dekat blog ni terkesan di dunia nyata. Hey sahabat, pinjamkan aku semangat.

Mana Encik Semangat nih?
*Apa aku merepek ni? Ni la jadinya bila dah lama tak menulis.

Sunday, October 30, 2011

Blog Has Been Removed

Akhirnya update juga blog ini untuk bulan ini lagi. Tapi biasala,tiada isi.

Apekah???
Kenapa tak boleh buka blog mamat sorang ni?
Mungkinkah sebab popular sangat mengalahkan kedai buku Popular?
Ataupun terlalu famous mengalahkan kedai biskut Famous Amos?
Adakah tuan blog telah menukar url blognya?
Tuan blog sendiri ke yang remove blog tu?
Apa yang terjadi sebenarnya?
Banyak betul persoalan.
Takkan la followers cukup 1000 je terus delete blog kot.
Mungkin sebab kawan dia yang tengah menulis ni dah tak komen kat situ lagi.daaa~  -.-'

Saturday, October 1, 2011

Ya Allah, Diakah Jodohku?

Pencarian seorang pasangan hidup, semestinya kita ingin mencari yang terbaik, yang benar-benar sesuai dengan diri kita. Bagaimana seorang lelaki apabila bertemu seorang perempuan, dapat mengenal pasti bahawa mereka merupakan sebuah pasangan yang ideal untuk melengkapi hidup masing-masing? Adakah dengan perasaan suka yang entah dari mana datangnya tiba-tiba? Atau mungkinkah dengan ucapan sayang yang belum pasti keikhlasannya? Misi mencari cinta merupakan tugas yang sukar kerana seboleh-bolehnya kita tak mahu tersalah membuat pilihan. Video dalam entry ni (Sebelum, Semasa, dan Selepas Nikah), mungkin boleh dijadikan sebahagian panduan dan pedoman dalam meneruskan misi orang bujang. Buku di bawah ni juga macam menarik untuk dibaca.
 
Buku ini diperkenalkan oleh seorang junior sekolah melalui Facebook. Mungkin boleh dijadikan satu bahan bacaan untuk membuatkan kita berfikir tentang persoalan-persoalan tadi. Fairosza ingin dapatkannya satu. Siapa mahu belikan? =).

*Erm..entri pasal kahwin lagi. Nasib baiklah minggu depan dah gaji. Esok nak cuba cari buku ni.

Friday, September 16, 2011

Windows 8 - Revolusi Windows OS

Nak tulis pasal komputer la. Terjumpa dekat Youtube. Nampaknya Microsoft dah mewar-warkan operating system terbaru yang masih lagi dalam proses pembinaan, Windows 8. Apa perbezaan

Monday, August 29, 2011

Sebelum, Semasa dan Selepas Nikah

video
Fairosza ingin mengajak kita semua menonton video di atas ni terutamanya bagi mereka yang akan melangsungkan perkahwinan. Juga sesuai bagi mereka yang belum punyai calon ataupun punyai beberapa orang calon =P, apakah kriteria yang penting untuk membuat pilihan? Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. Oleh itu, sama-samalah perbaiki diri untuk memdapatkan wanita yang baik.
kamu berhak memilih seseorang yg layak dgnmu, pd rupanya serta kedudukannya. akan tetapi, pada asalnya adalah "pilihlah pd agamanya, beruntunglah kamu"
bahawasanya masa pertunangan itu tidak menghalalkan apa2 perhubungan seperti keluar bersama. begitu juga berdua-duaan

*kenapa tiba-tiba buat entri pasal perkahwinan ni? jeng jeng jeng...
 

Friday, August 26, 2011

Buka Puasa

Nampaknya lama dah tak update blog. Bulan puasa ni macam puasa tulis blog sekali pula. Lagi beberapa hari je nak raya. Malam raya baru Fairosza balik kampung dari perantauan ni =(. Cuti seminggu ok la.
Nak update blog macam tak ada mood sangat rasanya. Letak gambar masa buka puasa kat Hotel Istana je lah minggu lepas. Banyak sangat hidangannya. Tapi tak sempat nak rasa semua sebab kena bergegas balik. Jangan terliur pula.
  

 
  


Tuesday, August 9, 2011

Keputusan Ragbi SBP 10 2011 (CUP)


Tahniah kepada johan Cup untuk tournament SBP 10 kali ni, SSAS.
Keputusan Ragbi SBP 10 2011 (CUP)
1. Sekolah Sultan Alam Shah (SSAS)
2. Sekolah Menengah Sains Hulu Selangor (SEMASHUR)
3. Sekolah Menengah Sains Johor (SMSJ)
4. Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR)

Tuesday, August 2, 2011

Dear Mark, Please remove the 'Murtads in Msia and Spore' Group in FB

Salam Ramadan. Dalam bulan yang penuh keberkatan ni, Fairosza terbaca satu berita yang tak menyenangkan. Berita yang sangat tak menyenangkan. Baca kat blog ni kalau nak tau berita tersebut, http://perspektifmuda.blogspot.com/2011/08/group-pro-murtad-di-facebook.html
Sebelum ni keluar dengan blog anti-Islamnya, kali ni ada pula group pro-Murtad dalam Facebook. Nabi dicaci dimaki. Orang-orang bukan Islam yang melihat dalam group tu menjadi semakin benci terhadap Islam. Fairosza harap, abang Mark Zuckerberg kita padam sahaja group tersebut daripada mengotori hasil ciptaan abang Mark yang kreatif itu. Oleh itu, saya ingin menjemput kawan-kawan untuk sama-sama menyuarakan suara kita dalam cause page ini, https://www.facebook.com/pages/Dear-Mark-Please-remove-the-Murtads-in-Msia-and-Spore-Group-in-FB/141217862630079?sk=wall

Saturday, July 30, 2011

Teka-Teki: Mana Pergi RM1?

Semalam ada sorang member Fairosza post gambar yang ada teka-teki macam kat bawah ni. Komen-komen kitorang memang tak boleh blah. Haha. Tapi akhirnya semua setuju sebulat suara yang duit RM 1 tu tak hilang. Haha (komen merapu-rapu je sampai panjang jadinya komen kat Facebook tu)

Thursday, July 28, 2011

Sila Buang Widget GengBlogger

Message Box yang menjengkelkan macam dalam gambar kat atas ni akan keluar jika kita membuka kebanyakan blog yang ada meletakkan widget GengBlogger dalam blog mereka termasuklah blog Fairosza.net. Jadi, Fairosza telah membuang widget tersebut dari blog ini. Laman web Gengblogger.com juga dah tak dapat diakses nampaknya. Tiada sebab untuk widget tersebut berada di sini memburukkan blog yang tak berapa nak cantik ni.
The Annoying Message Box

Jadi, blogger-blogger lain yang belum buang tu, silalah buang ye melainkan anda tak kisah benda ini menyemak di blog anda.

Monday, July 25, 2011

PC Fair, PC EXPO, IT Lifestyle Expo. Lagi?

Aduh letihnya. Macam-macam expo ada. Agaknya berapa banyak la keuntungan penganjurnya dapat daripada company-company yang turut serta. Lagi-lagi kalau dapat sambutan yang tinggi. Datang je lah Low Yat kalau nak cari barang-barang komputer. Harga lebih kurang je. Jangan kena tipu sudah. Plaza Low Yat kan 'The Largest IT Lifestyle Mall in Malaysia'. =)

Letih gila waktu PC Fair.

Sunday, July 17, 2011

Gagal Lagi, Bangkit Lagi

Sedihnya. Rasa macam nak patah semangat. Semalam cek result UPU, tak berjaya dapat mana-mana tempat. Result exam bukan teruk sangat pon. Susah agaknya IPTA nak accept certificate A Level. Tapi, kena kuatkan diri juga. Kalau give up sekarang, usaha selama ni sia-sia je. Semalam lepas balik kerja terus isi borang rayuan. Harap-harap dapat sambung dekat mana-mana IPTA. Rasa sedih tak terhingga. Tak sangka betul.
Ya Allah, tabahkan hatiku menjalani ujianMu.

Friday, July 15, 2011

Hari Ini : Keputusan UPU - Happy Birthday Hafiz Hafizol

Wah nama dia lagi keluar kat blog ni. Biasala, artis, mesti menjadi sebutan sokmo. =) Ha jangan fikir yang bukan-bukan ye. Kitorang kan kawan baik, mesti lah sentiasa sokong-menyokong sesama sendiri. Huhu. Ingat lagi tak entri kontroversi ni dulu --> http://www.fairosza.net/2011/05/saya-benci-hafiz-hafizol.html

Hari ni merupakan ulang tahun kelahiran seorang blogger yang berasal dari Terengganu yang dipanggil Hafiz Hafizol ataupun nama glamernye(=P) Pjoe.
Klik gambar ni kalau nak usha blog beliau.
Lepas beliau balik kampung sewaktu cuti semester yang panjang ni, blog beliau dah lama tak diupdate dan ramai peminatnya rindu akan tulisannya yang gedik.
Apa? Gedik? Ya memang beliau seorang yang ter amat sangat gedik giler sekali (over pulak). Perkara ini diakui sendiri oleh tuan punya badan, kepala, kaki, tangan dan yang sewaktu dengannya.

Tak baik la mengutuk blogger lain. Apa la korang ni (tuju kat diri sendiri). Apa-apa pun, semoga dengan bertambahnya umur ni, harapnya iman dan amal turut bertambah maju seiring dengan peredaran zaman (apekah?).

Hari ni result UPU boleh mula dicheck. Harap-harap dapat masuk universiti pilihan hati. Kalau korang dah tau result nanti kongsi lah ye, mana la tau kita sekelas nanti =)

Monday, July 11, 2011

Pertandingan Mereka Header Sempena Bulan Ramadhan

Daripada : http://www.apisbp.net/topics/aktiviti-program/2011/pertandingan-mereka-header-sempena-bulan-ramadhan.html



Sempena menyambut kehadiran bulan Ramadhan pada tahun ini, APIS menganjurkan sebuah pertandingan mereka header web yang bertemakan Ramadhan. Penyertaan terbuka kepada mana-mana warganegara Malaysia.
Butir-butir lanjut adalah seperti berikut:
Size: 960 px x 150 px
Tarikh tutup: 27 Julai 2011
Tema: Ramadhan
Format: .jpeg
Hantar ke: ramadhan.apis@gmail.com
Rekaan yang terpilih akan diletakkan sebagai header laman rasmi APIS di www.apisbp.net dan hadiah menarik menanti pemenang.
Sebarang pertanyaan boleh diemelkan kepada ramadhan.apis@gmail.com

Saturday, July 9, 2011

Bersih Betul Low Yat Plaza

Plaza Low Yat hari ni betul-betul bersih. Tak ada customer. Ada orang bagi alasan kalau buat demonstrasi, orang ramai datang, peniaga banyak untung. Tapi kalau datang nak memekak nak penuhkan jalan, apa yang peniaga dapat. Orang kat luar ramai, kat dalam Low Yat sunyi. Pelanggan yang nak datang beli pun tak jadi sebab ramai sangat orang kat luar.

Sampaikan banyak kedai kena tutup awal sebab merugikan je bayar pekerja tapi tiada sale dapat dibuat. Nak cari kedai makan Melayu pun dah susah bila dah ditutup. Mungkin ikut join sekaki demonstrasi. Terpaksa la makan kedai mamak. Melayu jugak yang tak untungg.Tak hairanlah banyak peniaga buat bantahan kalau ada demonstrasi di pusat bandar.

Kat Thailand dulu pun cakap nak buat demonstrasi aman, akhirnya apa yang jadi? Contohnya macam kat sini http://www.fairosza.net/2010/05/thai-crackdown-what-they-called.html. Demonstran yang masa itu terpekik terlolong mahukan Thaksin dijatuhkan, akhirnya mereka juga yang jilat ludah sendiri dengan menyokong parti Thaksin yang dipimpin adiknya dalam pilihanraya beberapa minggu lepas.

Tuesday, July 5, 2011

Memo Daripada Bapa GF

Memo ni di copy daripada Facebook Page Persatuan Bangsa Johor. Sejak kebelakangan ni tak ada idea nak menulis blog. Err ok, idea ada tapi rasa malas nak mengarang ayat. Mood yang tak ada. Terimalah memo ini daripada bapa GF anda.

Kepada Bf anak aku,

Peraturan 1:
Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon…hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar..sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.

Peraturan 2:
Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku. Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah..

Peraturan 3:
Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.

Peraturan 4:
Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?

Peraturan 5:
Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku takmo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”

Peraturan 6:
Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis.

Peraturan 7:
Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.

Peraturan 8:
Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

Peraturan 9:
Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye. Jangan main2 ngan aku.

Peraturan 10:
Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.

Sekian, Yg ditakuti,Bapak Kepada Gf ko.
(Sumber : Cari Forum)

Saturday, June 25, 2011

Toyota Prius dan Honda Insight : Kembar Seiras

Beberapa hari lepas masa dalam perjalanan ke tempat kerja, saya terperasan sebuah kereta yang agak menarik kat depan. Nampak logo Toyota kat belakang kereta tu dari jauh. Dah dekat pula nampak la nama model kereta tu, Prius.

Lepas tu, sampai je tempat parking kat Low Yat, Fairosza nampak sebuah lagi kereta yang seakan kereta Toyota tadi, tapi logonya kali ni logo Honda pula. Tak sempat nak usha nama model kereta sebab takut terlambat nak scan thumbprint. Nanti tak pasal-pasal kena tolak gaji sebab usha kereta.

Lepas kerja baru sempat tengok kereta tu dari dekat, Insight namanya. Reka bentuknya memang lebih kurang je, kalau tengok sekali imbas memang serupa. Tambahan lagi, dua-dua tu kereta hybrid. Memang mula-mula tu tak perasan la perbezaannya. Cuba tengok gambar yang di search daripada google kat bawah ni. Perbezaan yang memang nampak ketara, lampu belakang. Apa diorang ni kongsi idea ke?

Toyota Prius
Honda Insight

Thursday, June 16, 2011

Gengblogger.com juga di hack?

Betul ke website gengblogger.com telah dihack. Siap bagi pesanan lagi yang berbunyi, "don't focus on popular blogger only. promote them too :)".
16 Mac 2011
Tak pasti la sama ada website tu betul-betul di hack, atau mereka sendiri yang letak gambar tersebut pada main page gengblogger.com. Kalau bukak page lain kat gengblogger.com tak ada masalah. Contohnya http://gengblogger.com/blogger.php, http://gengblogger.com/rumah dan lain-lain. Apa motif semua benda ni, lagi la tak tahu. Hackernya pula siapa agaknya? Erm apa-apa je lah...

U.N.I.K : Betul-betul Unik

Saya telah di tag oleh Razil Tahir, seorang sahabat blogger yang saya tak pernah lagi ke blognya sebelum ni. Terharu dan terkesima pula. =).

Syarat-syaratnya:
1- Letak tajuk "U.N.I.K : "
2- Tag-kan siapa yang tag anda..
3- Paste-kan 7 langkah ini..
4- Senaraikan perkara2 yang unik di sekeliling anda..
5- Kenapa ia unik..
6- Tag kepada rakan 5 orang rakan bloggers yang anda rasa unik dan kenapa..
7- Hargai keunikan yang ada pada diri dan sekeliling kita!!

Sebenarnya tak ada idea nak buat. Benda kat bawah ni je yang terfikir bila cuba cari perkara yang unik. Rakan, sahabat, kawan, teman dan seumpamanya. Fairosza yakin bukan saya je ada kawan-kawan yang unik, setiap daripada kita mesti ada yang mewarnai hidup kita kan.

Kawan sekelas masa Tingkatan 5
Kawan sama dorm yang menang dorm terbaik =)
Kawan-kawan kat kolej
Bermacam ragam
Syarat nombor 1 sampai 5 dah Fairosza buat. Cuma yang nombor 6 tu rasa macam malas pula nak tag orang lain. Saya tak berapa suka nak tag orang buat entri. Boleh? huhu

Tuesday, June 14, 2011

World's Biggest Angry Birds Playground

Nokia telah menganjurkan satu acara Angry Birds Playground yang julung kali diadakan kat Malaysia bertempat di Plaza Low Yat pada 11 Jun 2011. Sasaran awal mereka ialah 1000 pemain dan sasaran minimum yang ditetapkan oleh pihak Guinness World Record hanyalah 250 orang tetapi jumlah yang berjaya dicapai pada hari tersebut ialah sebanyak 2034 pemain dalam tempoh 10 jam. Entah apa-apa je rekod ni. Fairosza agak sedih sebab tak dapat merasa reverse bungee yang disediakan walaupun dah mendaftar awal ketika kaunter baru dibuka sebab kena masuk dalam

Thursday, June 2, 2011

Kenapa Tak Boleh Buka Darkbatman.com?

Mesti ramai kenal dengan blogger Lelaki Kelawar Gelap ni kan. Apa yang terjadi dekat blog darkbatman.com tu? Saya nak terjah blog tu tapi loading bukan main lama. Lepas tu keluar  "The connection has timed out. The server at darkbatman.com is taking too long to respond." Semua orang tak boleh buka blog tu atau pun Fairosza je tak boleh. Waktu yang tak boleh buka tu sekarang, pukul 7 lebih pagi, 2/5/2011. Sejak bila tak boleh buka dan sampai bila tak boleh buka, tak pasti.
Gengblogger.com pun tak boleh buka sekarang.Adeh, Fairosza ada tertinggal isu terkini ke dekat dunia blog ni sampai tak perasan pun web -web ni tak boleh buka. Sibuk sangat bekerja kat Low Yat ni.
Kenapa ek? Ada problem ke?

*takut-takut nanti jadi kat blog ni jugak.

Saturday, May 28, 2011

Tiger Show di Low Yat Plaza

Ni bukti bergambar yang ada Tiger Show atau pun pertunjukan harimau di Plaza Low Yat beberapa minggu lepas. Pertunjukan ini memang dapat menarik perhatian ramai pengunjung di plaza yang terkenal dengan barangan IT tersebut. Muka pemilik gambar terpaksa di sensored untuk tujuan keselamatan. Rugi pada mereka yang tak dapat hadir kerana banyak promosi yang berlangsung termasuklah jualan di bawah harga kos kepada ahli-ahli.
Ini dia Tiger Show nya.
Saya pemalu
Harimau ni tak garang dan cute. Sama macam yang kat sebelahnya tu.
Hoho dapat tangkap walaupun besar.

Friday, May 27, 2011

Perjumpaan Blogger Aktiviti Maksiat

Entri ni hanyalah sebuah pandangan sahaja. Mungkin ada yang terasa. Kalau benda betul, tak perlu la nak berdalih lagi.

Suasana blogosphere di Malaysia hari ini memang sangat meriah. Ketara sangat perbezaannya dengan tahun-tahun lalu.

Maka, wujudlah berbagai aktiviti sesama blogger dan yang paling popular tak lain tak bukan ialah perjumpaan blogger atau dalam bahasa jawanya Blogger Gathering.

Blogger gathering merupakan sebuah aktiviti maksiat. Maksiat kalau aktiviti-aktiviti yang dijalankan berunsur maksiat. Contohnya, pergaulan bebas , karaoke bercampur lelaki perempuan, bergambar dekat-dekat bersentuhan dan sebagainya.

Kalau aktiviti-aktiviti yang berunsur maksiat tak ada, blogger gathering bukanlah aktiviti maksiat. Buatla program yang lebih sihat macam main boling ke, main futsal ke, melawat petrosains ke, tak pun kalau nak karaoke, buat la asing-asing bilik. Baru la boleh tunjukkan bakat masing-masing.

Sebenarnya entri ini bukan nak cakap pasal blogger gathering semata-mata, tapi kalau boleh kita sebagai remaja yang menjadi pewaris bangsa ni cuba la hindari pergaulan bebas yang berleluasa sekarang ni. Nak keluar boleh je, tapi batas-batas mesti jaga.

*adeh, dah macam orang tua membebel pula

Thursday, May 26, 2011

Pilihan Sukar : Dilema

Fairosza berada di persimpangan. Kena buat pilihan yang sangat penting. Peluang yang selama ini yang diimpikan, berjaya di dapatkan. Impian mengenai kehidupan, mungkin juga penentu masa hadapan. Namun, keputusan mesti juga dibuat. Pilihan hanya dua, terima atau tolak. Kalau terima, banyak implikasi lain yang akan berlaku. Kalau tolak, khuatir penyesalan berpanjangan di masa hadapan kerana peluang inilah yang Fairosza tunggu-tunggu selama ini. Siang malam saya berdoa untuk mendapatkannya. Tapi bila dah dapat, rasa keliru sangat. Timbul persoalan betul ke ini yang terbaik untuk hidup saya? Rasa macam tak mampu membuat keputusan. Adakah Fairosza harus biarkannya berlalu pergi tanpa membuat sebarang keputusan? Tindakan ni sama macam menolak peluang yang ada depan mata. Rasa tertekan sangat bila berhadapan dengan situasi yang macam ni.
Ya Allah, bantu lah aku membuat keputusan yang terbaik dalam hidupku.

Monday, May 23, 2011

Tarikh Keputusan UPU Lepasan Diploma/Setaraf

Pelajar lepasan SPM 2010 yang membuat permohonan UPU dah dapat tahu keputusan masing-masing dan akan mulakan sesi pembelajaran pada Jun/Julai ini. Tapi saya yang memohon sebagai lepasan Diploma/Setaraf masih menunggu bila agaknya keputusan akan diumumkan walaupun pendaftaran lama lagi iaitu bulan September nanti.Tapi biasalah, mesti lah nervous kan nak tau permohonan ita berjaya atau tak, ataupun universiti mana yang kita dapat. Betullah 'penantian suatu penyeksaan'. Huish kena banyak bersabar. Setiap kali online saya akan buka laman web UPU. Eh ke saya yang terlepas pandang yang sebelum ni dah diumumkan bila keputusan akan keluar. Ada sesiapa yang tau tak???

Saturday, May 21, 2011

Saya Benci Hafiz Hafizol

Entri ini merupakan rentetan daripada dua entri sebelum ini yang bertajuk Menulis Artikel Berkualiti dan Bermanfaat dan Contohi Blogger AriffShah.
Fairosza rasa sakit hati sangat dengan sorang blogger yang bajet hebat ni. Siapa lagi kalau bukan Hafiz Hafizol the Gedix. Bukannya apa, boleh pula dia tipu saya hidup-hidup. Dia kata kalau nak jumpa tunggu kalau dia dah kerja time cuti semester ni. Nanti dah ada duit baru boleh keluar jalan-jalan sama-sama. Tapi tiba-tiba dia buat keputusan balik kampung juga akhirnya. Saya punyalah menanti dengan penuh harapan sebab saya teringin nak berjalan di KL ni tapi tak ada kawan meneman. Asyik jalan sorang-sorang je, bosan tauk. 
Aku benci, benci pada dirimu. Aku bosan, bosan pada dirimu. Aku sudah tidak percaya padamu lagi.... Eh ternyanyi dangdut pula. 

Dah la Fairosza tengah demam sekarang ni. Biasalah, cuaca dah tak menentu sekarang ni. Kejap panas, kejap hujan. Siapa suruh kita cemarkan alam ni! (dah masuk topik lain daa~) Berbalik pada mamat gedik ni. Dah la gedik, lepas tu suka-suki je cakap orang lain gedik. Tau la dah semakin popular sekarang. Mula la lupa diri. Kalau setakat lupa diri je tak apa juga, ni dengan kawan-kawan sekali dia lupakan. Tak apalah, nak buat macam mana, Fairosza ni bukannya artis pun nak ada ramai kawan ( =( sob3). Tapi memang tak sangka dia sanggup menipu. Buat penat je jadi pengkomen terbanyak kat blog dia. Jumlah komen tu hampir dua kali ganda banyaknya daripada pengkomen terbanyak kedua di blog dia. 
Ce tengok siapa juara carta.
Paling geram dan sakit hati, dia ada hantar SMS untuk minta maaf, ok la kan minta maaf, tapi boleh pulak gelak-gelak. Nampak sangat tak serius. SMSnya berbunyi begini, "Fai sory hehe ". Kat blog pun dia tulis lebih kurang sama juga. Dah la biarlah dia macam tu, nak buat macam mana. Dah malas nak cerita pasal dia lagi. Saya tak reply pun mesej dia, dan dah tak komen lagi kat blog dia. Enough!
ni print screen yg kat blog dia.
Ni merupakan contoh entri yang kurang memberi manfaat kepada pambaca blog kita. Penegasan di sini, kurang bermanfaat, bukan tidak bermanfaat. Penulisan yang berbentuk lebih kepada ketidakpuashatian (huh?) dan emosi. Tapi, Fairosza bukan cuba katakan yang entri berbentuk begini tidak boleh ditulis di blog kita, boleh je. Apa salahnya kita meluahkan perasaan kan? Cuma kalau boleh selain luahan perasaan, tulisla juga entri-entri yang mempunyai informasi yang berfaedah. Tak luak pun ilmu tu kalau dikongsi. Lagi satu, kadang-kadang mungkin kita tersalah ketika menulis entri emosi ni, boleh berpanjangan pergaduhan jadinya. Dalam contoh entri ni, mungkin si Hafiz Hafizol ada sebab-sebab yang tak dapat dielakkan sehingga memaksa dia balik ke kampung dan kerja di sana. Sampaikan yang pasal minta maaf tu pun nak jadi isu. Huhu.
Akhir sekali, Fairosza cuba menulis contoh entri ni dengan ejaan yang tak formal seperti gilew, ase,  dan seumpamanya, tapi rasa macam nak termuntah pula sebab biasanya entri-entri emosi sebegini, perkataan-perkataan yang digunakan memang menjolok anak tekak. Ni akhir sekali yang kedua pula, kalau kita tulis update aktiviti terbaru kita kat blog pun ok juga. Dapat juga kawan-kawan tau perkembangan kita, aktiviti terkini kita. Macam artis lah pulak kan. Lingkup la Melodi lepas ni. =P

*Contoh entri ni macam ada berbaur ke-Gay-an je....euwwww

Thursday, May 12, 2011

Contohi Blogger AriffShah

Entri ini merupakan kesinambungan daripada entri bertajuk Menulis Artikel Berkualiti dan Bermanfaat.

Saya mula menulis blog di saat blog di Malaysia belum menjadi medium sosial maya yang popular seperti sekarang. Di waktu tak ramai remaja Malaysia mempunyai blog. Ketika kita menulis blog untuk berkongsi dan kadang-kadang untuk syok sendiri =). Tapi mujur saat tu dunia blog di negara jiran Indonesia sudah rancak sepertimana yang berlaku di Malaysia hari ini. Fairosza dapat beberapa kenalan dan saling bertukar fikiran sesama blogger. Kadang-kadang tulis entri pon, blogger seberang yang banyak komen. Kini suhu blogging di negara tersebut sudah kembali dingin namun Fairosza masih berhubung dengan mereka melalui Facebook.
Jika saya yang cuma beberapa tahun menulis blog ni pun dah terasa macam tak tahu lagi nak tulis apa dan kadang-kadang rasa dah tua bila ada muncul banyak blog yang baru, apatah lagi blogger otai Ariff Shah ni. Kalau saya pangkat uncle, beliau ni mungkin Atuk kot =P.

Siapa tak kenal Ariff Shah ni? Blogger mesti kenal kan. Tapi saya yakin blogger-blogger baru ramai juga yang tak kenal berbanding Ben Ashaari sebab bagi saya beliau menulis dengan gaya profesional manakala Ben pula lebih kepada sosial. Walau bagaimanapun, mutu penulisan Ariff sangat-sangat berkualiti dan inilah contoh penulisan bermanfaat yang saya utarakan (selatankan boleh?) dalam entri sebelum ni.

Walaupun saya tak selalu komen di blognya (sebab banyak sangat komen), info-info yang ditulis ada kalanya yang memang jarang kita jumpai, jarang dapat baca kat tempat lain. Tapi jujurnya, bosan jugak kadang-kadang baca fakta je. Kalau bosan boleh baca pengalaman dia dekat Rusia tu. Macam-macam maklumat ada dalam blog tu. Pasal blogging, pasal contest, pasal life kat Rusia, pasal buat duit semua ada.

Baru-baru ni beliau ada join contest famous blogger. Menang tempat kedua lagi. Tahniah la ye. Sesiapa yang subscribe emel commentluv mesti dapat emel senarai pemenang tu kan =).

Sebenarnya ada beberapa lagi blogger yang mempunyai penulisan yang berkualiti seperti Izwan Yusuf, Lenggang Kangkung, Fairosza, Fairosza, Fairosza dan Fairosza..lalala~

Monday, May 9, 2011

Menulis Artikel Berkualiti dan Bermanfaat

Korang suka baca blog? Korang ada blog? Ramai dah ada blog sekarang. Ada macam-macam cara dan gaya penulisan.

Menulis entri artikel yang berkualiti dan bermanfaat kepada pembaca bukan mengambil masa 5-10 minit. Biasanya lebih setengah jam. Kalau setakat tulis apa kita buat tadi, dengan sekian orang kita tak puas hati, mahupun dah berapa banyak buffered earning yang kita dapat, memang kejap je dah boleh siap dan boleh publish. Tapi kalau nak tulis entri yang betul-betul memberi manfaat kepada orang yang membaca seperti pengalaman yang berguna, perkongsian ilmu dan buah fikiran, dan juga analisa maklumat-maklumat semasa, memang susah. Kalau setakat nak tulis siapa terkeluar AF minggu ni, atau siapa pemenang Anugerah Bintang Popular, kat Berita Harian pun orang boleh cari. Tak payah ambil alih kerja wartawan yang susah payah ke lokasi buat laporan. Kesian nanti diorang tak dapat cari makan. Huhu...
Paling tak, tulis la pendapat korang tentang topik yang dituliskan. Sekali-sekala pun tak apa tulis entri yang bermanfaat. Alah blog ni pun bukannya bagus sangat.

Jadikanlah blog sebagai medium perkongsian info-info yang berguna dan bermanfaat kepada pembaca. Kalau hebah-hebahkan benda yang baik tu tak ada masalah.

Entri ni merupakan contoh entri yang kurang manfaat ( tolong bangkang statement ini..=P lalala~ )

*Orang ada blog, kau pun nak ada jugak...

Monday, April 25, 2011

Berjumpa Blogger Hafiz Hafizol dan Cahaya Cinta Illahi

Panjangnya tajuk. Tapi entri nak buat pendek je.

Tadi saya dapat berjumpa Hafiz Hafizol aka Pjoe dan Cahaya Cinta Illahi aka Cik Naz di Berjaya Times Square. Pjoe bagitahu last minute jadi susah sikit nak jumpa sebenarnya sebab tengah bekerja. Tapi dapat jumpa kejap. Kira ok la juga. Tu pun lepas dia paksa dengan pujuk rayunya. Hehe

Sebenarnya nak tulis panjang sikit lagi, tapi sekarang ni kat CC. Waktu online pun dah nak tamat.

(yang bawah ni diupdate sikit sebab malam tadi tak sempat sebab dah habis masa kat cc tu)

CCI: air yang ada biji-biji pearl dalamnya tu kat mana???? (cuba korang teka air apa?)hahaha...

Ditawarkan Pelacur

Ok pengalaman kali ni mungkin jarang sekali berlaku pada korang yang baca entri ni. Kalau ada juga boleh share dibahagian komen. Huhu.

Pengalaman ditawarkan pelacur bukan Fairosza dapat sekali dua. Dah banyak kali dah.Dekat mana? Di sebuah jalan di ibu kota metropolitan yang menjadi laluan ramai jenis manusia. Melayu, Cina India semestinya ada. Tambahan lagi ada pak arab, mat saleh, negro mahupun indo.

Kawasan tersebut bukanlah kawasan tertutup. Tapi boleh dikatakan setiap kali Fairosza melalui jalan itu selepas habis kerja untuk pulang ke hostel company, akan ada bapa ayam yang cuba mendekati sambil membisikkan "Amoi, amoi. Melayu ada, Cina ada, Vietnam......". Ya, kaedah promosi mereka juga secara terbuka kepada orang awam yang lalu.

Tapi saya rasa mereka sedikit kurang ajar kerana tanpa mengira siapa mereka cuba mempromosikan 'produk mereka' termasuk kepada orang Islam. Bukan susah pun nak cam muka-muka jawa ni, tapi mereka dengan selamba mempelawa kita. Tindakan ni secara tak langsung dapat merosakkan umat Islam tu walaupun keputusan terakhir terletak pada individu tu sendiri. Namun, jika tidak ditawarkan, mana mungkin orang boleh terfikir untuk terlibat.Ye tak?. Paling sedih, pelacur MELAYU juga ada disebutkan.

Cuba bayangkan remaja muda-mudi yang tak terfikir pun untuk melakukan perbuatan yang dimurkai Allah ni tiba-tiba terlupa membezakan mana baik mana buruk apabila dioffer sebegini. Dengan mudahnya anak bangsa kita dapat dihancurkan.

Bukan susah untuk pihak berkuasa seperti DBKL mahupun polis mengesan mereka. Cuma lalu je jalan tu dengan berpakaian biasa, pasti akan ada yang mendekati. Namun persoalannya kenapa aktiviti ini dijalankan tanpa rasa takut. Padahal IPK Kuala Lumpur dekat je. Kegiatan ini jelas bertentangan dengan undang-undang negara.

Kalau ada mana-mana pihak berkuasa yang membaca penulisan ini (ada ke?), mahupun sesiapa yang kenal dengan pihak-pihak tersebut, harap dapat usahakan satu operasi membersihkan negara ini daripada perkara sebegini. Perkara ini merupakan masa depan negara kita, bangsa kita, umat kita. Gejala ini juga terbukti membawa banyak kesan yang sangat negatif terhadap sistem sosial kemanusiaan.


*tempat secara spesifik adalah dirahsiakan takut-takut ada pula yang ke situ untuk 'mencari pengalaman ditawarkan pelacur'

Saturday, April 23, 2011

Menipu Bukanlah Buat Sale

Disebabkan sibuk bekerja, blog ini jadi jarang diupdate dan komen-komen juga jarang direply. Tapi harap-harap Fairosza dapat terus menulis dan berkongsi dengan korang.

Berniaga memang nak cari keuntungan. Berniaga cara Islam juga bertujuan memperoleh keuntungan. Namun bukan keuntungan dunia semata-mata. Islam menerapkan nilai-nilai dan akhlak yang dapat memberi keuntungan kepada semua pihak yang terlibat dalam urusan perniagaan tersebut.

"Kita pusing la ayat sikit, baru lah boleh buat sales"
"Aku jual USB Dongle(yang sepatutnya menjadi free gift untuk customer) ni side income maa, kalau harapkan gaji hujung bulan bila nak kaya"
"Ala cakap je dia tak dapat Beg Laptop tu kalau tak beli dengan harga yang dah dimahalkan tu"

Atas ni merupakan antara ayat-ayat daripada kawan-kawan kat tempat kerja sekarang ni. Customer yang terpegun dengan pembelitan ayat yang cukup meyakinkan pun membeli tanpa rasa ragu-ragu.

"Ni la namanya buat sale maaa~", kata seorang staf yang lama sikit dengan berlagaknya. OK, staf yang ini bukan Islam.

Tak dapat dinafikan, staf Islam mahupun bukan, bila dah fikirkan mahu untung sendiri dengan cepat, pelbagai cara digunakan walaupun perbuatan tersebut menindas pihak lain. Biarlah kita untung sedikit demi sedikit, asalkan rezeki yang kita peroleh itu diberkati Allah. Harta yang kita dapat tu pun tak akan kekal. Ingatlah segala rezeki itu datangnya daripada Allah yang dipinjamkan kepada kita.

Setakat ini, Fairosza tak pernah merasa tidak cukup dengan apa yang diterima. Malah, boleh meminjamkan wang kepada rakan yang kesempitan lagi dan dapat juga hulur-hulur sikit-sikit. Tapi sebelum ni ada pengalaman kawan pinjam duit tak bayar dan tak dapat dikesan. Jadi saya sekarang lebih berhati-hati.

Tips untuk pembaca Fairosza.net, kalau ingin memberi barangan komputer di Low Yat, belilah di Hypermarket yang besar-besar. Company tempat Fairosza juga mempunyai Hypermarket IT di tingkat 4, tapi Fairosza sekarang kerja di branch yang kecil sedikit yang terletak di tingkat G. Cara penjualan di kedua-dua tempat ini agak berbeza walaupun dibawah company yang sama. Antara hypermarket tersebut ialah Thunder Match Tehnology (4th Floor, company Fairosza), All IT (3rd Floor), The Hub/View Net (3rd Floor) dan Sri Computer (2nd Floor). Insyaallah barang-barang di situ murah sedikit berbanding cawangan-cawangan kecil mereka di tingkat lain.

Lagi satu tips penting, kalau ingat selalulah amalkan tasbih Subhanallahi wabihamdih, Subhanallahil 'azim waktu pagi-pagi tu sebelum memulakan aktiviti harian.

*Bercakap dengan penuh keyakinan tak semestinya kena menipu.

Saturday, April 16, 2011

Homesick

Siapa yang homesick? Apa tu homesick? Budak yang tak boleh duduk jauh-jauh dengan family tu biasanya homesick. Fairosza masa sekolah menengah dah 5 tahun duduk asrama. Jarang homesick masa tu. Bagus kan. Bocah cilik wes hidup dewek (faham tak?). Alah, memang la tak homesick, bila-bila je mak boleh datang sebab asrama tu dekat la juga dengan rumah. Setiap kali mak pergi bandar, boleh je nak singgah bawak makanan ke apa-apa ke.

Tapi bila masuk kolej, lagi-lagi Kolej Yayasan UEM yang kat lembah sunyi tu (Lembah Beringin), baru Fairosza tau macam mana rasanya homesick. Ye lah, kalau ada apa-apa perkara nak kena balik, memang susah. Nak keluar dari kolej tu bukan main susah. Memang kena berhabis duit la kalau nak balik rumah. Kalau masa PMR dengan SPM dulu, mak bole datang masa hari pertama untuk datang bagi semangat, tapi masa A Level, jangankan masa hari pertama periksa, masa hari terakhir kat kolej waktu Graduation Day pun, cuma pakcik sedara yang datang jemput.

Kali ni, kerja dekat Kuala Lumpur, mestilah kena jauh lagi dengan emak. Rasalah juga homesick tu. Bukan sebab susah nak balik sebab transport, tapi sebab susah nak dapat kerja (kau nak kerja ke nak cuti). Jadi, nak balik susah, nak update blog pun susah (ada kaitan ke?).

Jadi, sebab tu universiti pilihan dalam UPU tu semua minta yang dalam negeri Johor. UTM dengan UTHM. Kalau ada apa-apa, bas untuk ke Kluang dari JB dengan Batu Pahat memang banyak. Tapi ada satu pilihan universiti juga yang jauh. UIA. Pilihan terakhir. Harap-harap dapat tawaran yang terbaik untuk diri ni.

Entri ni pun ditaip dekat CC je. Lepas ni dah nak kena masuk kerja. Ada sesiapa bole tolong updatekan blog tak? =) . Memang busy.

*Homesick jugak bila dah lama tak dapat borak-borak dengan kawan-kawan blogger. Sesiapa yang free tu datang-datang la melawat Fairosza kat Low Yat ni. Huhu

Tuesday, April 12, 2011

Akan Sibuk

Esok Fairosza akan bertolak ke Kuala Lumpur. Saya akan bekerja semula di Thundermatch Technology cawangan Low Yat. Tak pasti lagi untuk berapa lama. Mungkin cuma tiga hari, mungkin juga sehingga kelas mula nanti.
Ni company tempat saya kerja tu.
Sebelum ni Fairosza kerja di situ kemudian berhenti. Saya yang minta berhenti dekat Manager tempat saya bekerja. Kenapa berhenti? Salah satu sebabnya Fairosza nak buat persiapan untuk membuat permohonan ke universiti. Takut-takut kalau sibuk sangat kerja nanti, terlepas pula tarikh tutup permohonan. Lagipun, semua sijil-sijil yang berkaitan ada kat rumah dan KL ke Johor tu bukan macam Bukit Bintang ke Penjara Pudu. Jadi lebih baik duduk di rumah dan selesaikan semua.
Korang boleh baca sikit cerita masa mula-mula kerja kat sini.
Kalau nak tengok gambar masa kerja dulu, klik sini .
Ni pulak apa yang terjadi bila sibuk sangat bekerja, klik sini.
Dekat rumah ni pula, saya bukan duduk saja-saja goyang kaki. Fairosza jadi orang gaji tak bergaji lah. Huhu. Malam pula saya jadi Tutor untuk anak jiran (bukan sebelah rumah) yang akan ambil PMR tahun ni. (Ingatkan nak tulis personal tutor tapi bunyi macam lain pulak, dah la waktu malam..huhu..Tapi malangnya, tutee saya tu lelaki..sob3 LOL).

Saya bukan mengajar pun, cuma berkongsi cara belajar dengan budak tu dan temankan buat homework je (saya tak minta bayaran pun, tapi kalau ayah dia bagi saguhati tu ambil aja lah =D). Kalau budak tu nak harapkan yang cikgu ajar kat sekolah, memang susah sikit. Sebab cikgu nak uruskan ramai pelajar. Saya dan dia belajar dengan cara yang sangat santai. Jadi mudah sikit tutee saya tu nak tangkap apa yang dipelajari. Fairosza tengok pun ada peningkatan. Kalau sebelum ni bila suruh jawab soalan, mesti banyak yang menggunakan teknik hentaman =). Tapi sekarang dah banyak berfikir daripada menghentam jawapan (memang tak sah kalau tak hentam macam tutor dia jugak dulu). Tapi yang peliknya, jarang betul dia ada homework. Fairosza dulu waktu sekolah berlambak-lambak. Agaknya memang berbeza sistem pengajaran antara sekolah harian dengan SBP.

Tapi bila Fairosza dah masuk kerja nanti, dah tak dapat nak bantu tutee tu. Kalau momentum yang dia ada sekarang ni tak diteruskan, memang susah sikit nak skor dalam PMR nanti. Memag rasa serba salah tinggalkan dia padahal PMR lama lagi. Lagipun ayah dia yang minta saya tolong.

Berbalik pasal kerja tadi (dah jauh menyimpang ni), minggu lepas Manager tu call suruh kerja semula kerana memerlukan khidmat Fairosza yang rajin ini (perasan). Sebenarnya macam serba salah nak pergi ke tak. Tapi last-last, pergi je lah. Tengok dulu macam mana nanti.

Tapi yang paling sedih sebenarnya, nanti kalau dah sibuk kerja mesti dah tak dapat nak update blog ni selalu. Lepas tu dapat surat daripada blog macam yang entri ini...waa~.

*Rasa tak best la tulis entri personal macam ni walaupun blog ni blog personal.
Erm lagi satu, manager tu sebenarnya abang saya je...huahaha~

Monday, April 11, 2011

What Is Islam? This Is Islam

Do you really know Islam?
Islam is all about peace. Segalanya tentang keamanan. Nama Islam sendiri menceritakan tentang agama ini yang membawa keamanan, kesejahteraan untuk manusia. Agama yang sebenar-benarnya. Namun, sikap umat Islam sendiri kadang-kadang tidak sesuai dijadikan cerminan untuk agama ini. Agama Islam =/= dengan umat Islam. Mungkin kadang-kala salah orang Islam sendiri andainya orang bukan Islam tersilap menilai Islam. Apa-apa pun, jom lihat video di bawah.

Saturday, April 9, 2011

Rakyat Malaysia Sangat Fasih Bahasa Inggeris

Malaysia diiktiraf sebagai salah sebuah 10 negara yang paling fasih menggunakan bahasa Inggeris dalam kalangan negara-negara yang bukan bahasa rasmi dan ibundanya bahasa Inggeris. Kajian telah dibuat oleh Education First (EF) terhadap beberapa buah negara termasuk dari Eropah dan Amerika Latin. EF tu apa? Boleh baca di sini. Malaysia berada di kedudukan ke-9 antara 44 buah negara dan lebih membanggakan apa bila negara ini berada di tempat teratas dalam kalangan negara Asia apatah lagi Asia Tenggara.
Malaysia dikategorikan sebagai High Proficiency dengan mata 55.54. South Korea pula mendapat 54.19 dan dikelaskan sebagai Moderate Proficiency (eh kenapa cerita pasal Korea pulak tiba-tiba ni...huhu).
Singapura tiada

Friday, April 8, 2011

Doa untuk Bukan Islam

Entri kali ni agak panjang. Tapi rasanya berbaloi jika baca sampai habis. Pernah saya terfikir untungnya dilahirkan sebagai seorang Islam. Tapi bagaimana dengan manusia lain yang belum mendapat hidayah? Bolehkah kita doakan mereka agar diberikan hidayah?
Info ini bukan Fairosza yang karang. Copy je dari note Facebook seorang junior yang juga dah join kelab BEKAS jawatankuasa Persatuan Pelajar Islam (hohoho welcome to the club) SM Sains Johor. Walaupun dah jadi bekas je, harap-harap usaha yang dijalankan sebelum ni tak berhenti setakat itu. Siapa nak tau Facebook abang handsome ni, sila email saya..uhuk2.

Hukum berdoa kepada orang bukan Islam bergantung

Tuesday, April 5, 2011

Kuiz Menguji ke- Gay -an.

Budaya homoseksual amat bertentangan dengan nilai-nilai kemanusiaan apatah lagi nilai agama Islam. Dengan menjawab kuiz ini, kita dapat mengetahui sejauh manakah ke-Gay-an seorang lelaki. Jika yang perempuan tu berasa was-was dengan teman lelaki korang, bolehla meminta teman lelaki korang menjawab kuiz ini.
Walau

Monday, April 4, 2011

Tips Wang: Teka-Teki Susah

Zaman sekarang orang selalu cerita cara dapat wang. Ada bermacam-macam pekerjaan sebagai cara untuk mendapatkan wang. Kalau kita tak berwang, jadi kita bukanlah beruang. Eh bukan..bukan.. Kalau kita tak berwang, kehidupan seharian kita sukar diteruskan kerana dengan wang, kita boleh menukarkannya kepada barang-barang keperluan harian.
Oleh itu, Fairosza dengan berbesar hati ingin berkongsi sebuah

Saturday, April 2, 2011

Facebook dan Spam

Nampaknya teknologi Facebook dan Spam maju seiringan. Bak kata pepatah, di mana ada Facebook, di situ ada Spam (erk?). Saya sendiri pun dah menjadi salah satu mangsa pasangan yang diibaratkan seperti belangkas ini walaupun jarang-jarang sekali berlaku.

Sebelum ni Fairosza pernah sekali kena spam dengan application yang digunakan oleh seorang blogger dari seberang setelah tangan ni gatal klik link kat status kawan yang mempunyai kata-kata manis menusuk kalbu. Rupa-rupanya Facebook profile kawan tersebut juga telah di spam. Nasib baik saya terus sedar dan cepat-cepat block application tersebut.

Hari ni, Facebook saya macam ada yang tak kena lagi. Kali ni siap buat entri dekat blog sebab betul-betul pelik. Nak cakap spam, tak macam spam. Nak cakap Frape (FB rape), bukan Frape sebab bila buka profile sendiri tak ada pula dekat wall tu. Yang ada cuma yang dekat News Feed tu je. Kalau nak tau benda apa yang keluar dekat 'News Feed' tu, tengok gambar kat bawah ni.
Baca entri ni pun tak pernah, lagi la nak tekan butang Like. Pelik..pelik..
Hafiz Hafizol yang gedik(wekk =P) tu pun ada juga (sibuk je mamat ni nak interframe gak). Bila buka profile HH tu pun sama, kat wall dia tak ada nyatakan yang dia 'Like' entri tersebut (tapi tak tahu la dia suka ke tak LOL). Tu yang hairan binti ajaib tu (hairan ni perempuan kot. sebab tu 'binti'). Boleh tak Encik Hasif yang menjadi tuan punya blog Hazhand itu beritahu sebab masalah ini? Ha jawab, jawab. Dah la tajuk tu kontroversi (ahaks). Tak suka..tak suka..

Sekolahku

Ko Apesal?!

GengCyber