PORTAL APIS

apisbp.net
Website Mesti Lawat

Saturday, December 26, 2009

Siri Cerita Pasal Fairosza: 1-Asyraf Shahiful

Alhamdulillah, dah habis contest Cabaran Master KAMIBLOGGER. Not bad juga la result. Tak sangka boleh dapat support daripada blogger-blogger lain. Actually, I've planned to write about the contest after it has ended, but then I feel like no idea. So, I decided to ask my friends to write what they think about me. The first lucky person is Asyraf aka Apple.
This is what he thinks about me. Tak ada sensored-sensored punya.

fairosza?! erm, dia ni aku knl mula2 skali kt friendster, aftr SPM. kitorg trjmpa pun sbb msng2 dpt KYUEM. pas2 kt KYUEM, try la nk cri mamt ni...ssh btl la nk cri dia ni...last2 jmpa gak...rupa2nya 1 house(garnet) ngn aku.n he is my petsib..dia schlr felda n ex sms johor. pndi menari, tp x sure tahap kegempakan dia...bdk ni, nak kata baik, baik gak la...tp, annoying gak kadang2..rasenya cam nak bagi je sebiji...hari 2 ade skali bergaduh ngan dia, n rasa nak tumbuk je...nsb baik time 2 bulan puasa n dlm kls..klu x..huh..kitorg sama kelas 4 IELTS n general study...his best friend is Pok Yus..'kwn rapat' gle ooo, n both come from johor...hahahaha....kitorg sama cg for DOE > mr. Boler.. g trial expedition saing...suka wat2 merajuk n boleh dikatakn minat politik gak la...dia merupakan manusia yg menubuhkn mochi frenz club..aku x tau ats dsr apa si fairosza ni tubuhkan club trsbt..lantakla,aslkn beliau bhgia...boleh dikatakn islamic gak....bila xde intrnt kt chalet, dia akn cl aku n ckp nk tmpng aprtmnt utk surf intrnt....sport?!swimming kot, coz hr 2 kt pool ade si fairosza ni, game lain x sure,tnyela dia sndri eh...in a nutshell, si fairosza ni booolehla dikatakan seorang yang baik gak...2jekot rasenye...skian trima ksh

p/s : utk pengetahuan pembaca, fairosza yg srh tulis ni...skian, harap maklum

Friday, December 18, 2009

Jutawan Tika Diumurku

Assalamualaikum..
Alhamdulillah, akhirnya Cabaran Master Kamiblogger tiba ke level yang terakhir iaitu Level 4.
Esok(Jumaat) nak bertolak ke KL. Ada meeting penting hari Sabtu pagi(cewah..cam businessman plak). Jadi kene siapkan artikel ni awal. Ala tak dapat nak bersiar-siar di blog orang sambil promote artikel ni. Takpe hari Ahad nanti promote puas-puas)..Apa-apa pon, jangan lupa komen ya!
Ok terus ke point utama(sebenarnye ada lagi nak cerita pasal contest ni tapi lain kali je lah).


Pernahkah korang bayangkan dalam usia 20an,korang dah memiliki pendapatan yang stabil. Bukan je stabil, tapi sangat-sangat stabil dan lebih daripada yang diperlukan. (alahai,rasanya macam dull, lame, typical giler la opening artikel ni~~)

Kali ni, Fairosza.net dengan bangganya ingin menceritakan kisah mengenai jutawan-jutawan muda yang incomenya datang daripada internet. Tapi ini bukan cerita mengenai skim orang-sponsor-aku > aku-sponsor-kau > kau-sponsor-orang ; atau dalam bahasa mudahnya MLM (multilevel marketing la- haha saje je peningkan kepala dengan ayat pelik2). Bukan juga mengenai penjual tudung yang hanya menjual di hadapan lap top sambil makan keropok lekor. Malahan, bukan juga pemilik gedung maya yang menjual pelbagai jenis buku untuk dibaca.

Fairosza si penulis ni sekarang berumur 19 tahun. Mustahilkah manusia dalam lingkungan umur ini menjadi jutawan. Mari kita terjah!(erk takde copyright kan tagline ni..hehe)



1. Larry Page & Sergey Brin
Korang kenal tak 2 orang makhluk kat atas ni? Diorang ni la founder bagi google. Ala yang orang selalu panggil uncle google tu~.Google telah dicipta pada bulan September 1998. Masa tu, umur diorang baru 24 tahun. Kekayaan diorang dianggarkan 18.5 billion dolar setiap sorang. Giler ah. Mungkin masa umur ni Fairosza baru graduate kot. (ok trus ke no 2.Takut nanti panjang sangat pulak kalo dah mula bebel-bebel ni)


2. Mark Zuckerberg
Mamat ni mencipta facebook masa 19 tahun dan masa ni masih belajar kat universiti. Masa mula dilancarkan untuk umum, Facebook jadi laman sosial kedua popular selepas Myspace, meninggalkan laman-laman yang lain. Pendapatan tahunan-$700 million


3. Chad Hurley & Stev Chen
Diorang ni pulak buat youtube. Eh bukan..bukan U-tube. Itu tube yang diguna kat lab untuk experimen.
Youtube mula dilancarkan 11 Februari 2005 masa diorang berumur 28 dan 27 tahun. Eh ni tarikh lahir seseorang yang ku kenal..hehe. Sekarang pendapatan tahunan youtube sebanyak $60 million. Sekarang ni, youtube ni dah dok bawah google.

4. Jerry Yang & David Filo
Duo ni ialah founder Yahoo!. Seronok je bunyinye kan. Lagi sekali kawan2..Yahoo!
Sorang umur 26 dan sorang lagi umurnya 28 masa Yahoo mula dilancarkan. Kekayaan diorang dianggarkan $2.2 billion setiap sorang. Sebelum ni, ada ura-ura(bukan kura-kura) mengatakan syarikat gergasi Microsoft ingin membeli Yahoo namun akhirnya kerjasama tersebut tidak diteruskan dan sehingga kini tiada lagi kedengaran bunyi ura-ura itu.


5. Matt Mullenweg

Ha siapa yang blog dia guna wordpress. Mamat ni la yang mengasaskan benda alah tu masa berumur 19 tahun pada tarikh 21 November 2005. Keuntungan tahunan diperoleh daripada wordpress kini ialah $50 million. Kepada pengguna blogger, korang jangan sedih kerana tak tersenarai ok. Blogger sekarang pon dah dok bawah google jugak.


6. Kevin Rose
Encik Rose (eh betul ke?) ialah pengasas Digg. Tak tau apa itu Digg? klik link ni dan baca.
Masa Digg diasaskan iaitu pada Disember 2004, Encik Rose baru berumur 27 tahun. Sekarang Kekayaan beliau dianggarkan berjumlah $50 million. Owh, sesiapa yang tak pernah buka laman Digg, boleh klik ini.


7. Tom Anderson
Tom mengasaskan Myspace masa umurnya 23 tahun pada Februari 2004. Pendapatan tahunan Myspace $850 million dan anggaran kekayaan Tom $100 million. Ok tak tau nak komen banyak-banyak sebab Fairosza tak pernah ada akaun myspace.


8. Pierre Omidyar
Yang ini bukan adik beradik si pelakon Pierre Andre anak Kathijah Tan tu. Dia pengasas eBay masa 3 September 1995 dan berusia 28 tahun. Kekayaan dia dianggarkan $8.8 billion. Nak jual atau beli barang? Owh, eBay juga ada yang special untuk Malaysian di sini.


9. Blake Ross
Blake Ross merupakan pengasas Mozilla pada 15 Julai 2003 ketika usianya 19 tahun. Namun muka mamat ni tidak lah black seBlake namanya. Kemudian Mozilla telah bekerjasama dengan Firefox dan menghasilkan web browser yang dinamakan Mozilla Firefox ( ini tak tipu tau!). Web browser ini telah membuatkan ramai pelayar internet meninggalkan Internet Explorer kerana keringanan nya namun kini Fairoszsa lebih menggemari Google Crome ok. Keuntungan tahunan diperoleh Mozilla $100 million.



10. Gottfrid Svartholm
The Pirate Bay.Ha ha, seram tak nama ni. Di sinilah para lanun berhimpun. TPB diasaskan pada Februari 2004 ketika umur Gottfrid Svartholm 24 tahun. Keuntungan tahunan oleh TPB ialah $12 million. Fairosza tidak pernah download di TPB kerana tak reti guna torrent.


Kesimpulannya, sebenarnya nak jadi jutawan internet pun bukan senang. Bukan setakat duduk depan komputer je sambil menunggu duit datang ke poket. Diorang ni kene memerah otak giler-giler sebab paling penting ialah kreativiti. Memang susah sekali terutamanya bahagian programming. Eh alamak,tak siap lagi projek computing. Cuti sem tinggal 3minggu je lagi. Kene buat program simple guna visual basic pon susah giler. Lagila benda-benda kompleks maca yang diorang ni semua buat. Jadi, USAHA TANGGA KEJAYAAN DAN SENTIASA LAKSANAKAN PERINTAH ALLAH. (ish macam pakar motibasi la plak)



Ish..rasa-rasanya artikel ni salah tema kot..hehe..KOMEN YA TEMAN-TEMAN!
p/s:Komen daripada Fairosza untuk setiap individu di atas tidak dapat dipastikan kesahihannya kecuali figure-figure(nombor2) yang tercatat sahaja.

Tuesday, December 15, 2009

BANTU SAYA UBAH BLOG SAYA

Assalamualaikum..(jangan lupa jawab salam =D)
Ini ialah level tiga Cabaran Master KAMIBLOGGER
Iki adalah tingkat telu Cabaran(artinya tantangan) Master KAMIBLOGGER
This is the third level of Cabaran Master KAMIBLOGGER
Jadi, jangan lupa komen ya.

Menyedari bahawa blog ini juga dibaca karo(oleh) pelbagai masyarakat termasuk dari negara jiran, artikel ini sekali lagi akan mencampurkan berbagai-bagai bahasa. Nak tulis fully bahasa melayu, ada sobat bloggers sing ora ngerti. Nak tulis fully jawa, Fairosza pulak tak reti. Kalo sitik-sitik wae tu yo bisola. Nak tulis fully english, lagila nanti semua tak faham sebab banyak errors.haha.
Jadi kene la campur-campur termasuklah elemen keindonesiaan sikit.

Apa yang menarik mengenai blog ni?
[ayat skema]Pada pendapat saya, perkara yang menarik mengenai blog ini ialah berjaya mempunyai domain sendiri yang menggunakan nama saya. Kenapa saya fikir begitu? Hal ini kerana, saya berpendapat bahawa nama FAIROSZA merupakan sebuah nama yang unik dan berpotensi tinggi untuk dibrandkan(perasan seyh..tak malu giler)

ok..cukup ayat yang terlalu amat skema sangat itu.

Kenapa susunan blog ni disusun begini?
Firstly, i gave the priority to the ads to be on top among others so that when people come here, they can see the ads easily. After read tutorial from pro blogger such as this, I decided to put widgets(or gadgets) as minimum as I can. However, rasanye there are to many important widgets. For example, the clock widget by Alumni Pelajar SBP(APIS) is to promote the organisation's website, then the Shoutmix, ofcourse lah untuk jerit-jerit, widget waktu solat (insaflah rakan-rakan) and tak kurang pentingnya the widgets from fcucommunity.net.

Apa konsep blog ni ek?
Konsepnya ala-ala blog peribadi yang tak peribadi.
Kamu apaan sih Fairosza? Bikin gw pusing mikirin konsep blog lo.
Rilex la bro. Betul apa. Mostly dalam blog ni merupakan personal view from me tapi it is readable to everybody which makes it not private. Ngerti?

Nak trafik tak untuk blog ni?
Ya iyalah..tentunya aku pingin trafik. Kalo ora eneng trafik, berantakan la hidupku(cewah)..

Apa perancangan masa depan untuk blog ni?
ewah-ewah..siap rancang masa depan blog lagi. Blog ini lah tempat mengadu..waaa..
Erm..hopefully this blog can be a medium to brand FAIROSZA..(ish tak habis-habis lagi nak berangan)

Blog ni berat tak?
Eh jap ea nak pegi amek weight balance jap.
According to http://www.iwebtool.com/speed_test, my blog size is 142.67kb. It is quite big compared to otai bloggers, but I think ok la. Reasonable with all-important-widget here.

Do you have any idea about my blog? Ojo kelalen yah ninggalin komen. Kempen 1komen=1markah masih berlangsung ya. Jadi komen-komen korang sangat bermakna buat diri ini.

I want to take this opportunity to promote this fb group. Let's join ramai-ramai.(credit to adik aldien)


Sunday, December 13, 2009

TEKNIK TRAFIK LEVEL MASTER KAMIBLOGGER

Assalamualaikum (amaran: terdapat 3 bahasa yang dicampurkan untuk menyiapkan artikel ini iaitu b.melayu, b.inggeris dan b.jawa. Sesiapa yg tak faham perkataan-perkataan jawa tu sila tanya mak/bapak korang atau kawan-kawan korang yg biso ngomong jowo =D)

This is the 2nd level of Cabaran Master Kamiblogger.
Macam biasa, please leave your comment at the end of this entry. Komen guna google profile atau guna name/url dan letakkan url blog korang.

Bagi level ni, peserta kena tulis laporan ringkas pasal level 1(lah pulak).
Saya Mohamad Fairosza b Zakaria melaporkan telah menulis blog mengenai cabaran master kamiblogger untuk level 1 pada 10 haribulan yang lepas (macam ni boleh tak..hehe). Mula-mula rasa macam malas nak buat yang level 1 tu, tapi rasa seronok pulak bila dah buat.

Lepas tu, kene tulis teknik-teknik yang digunakan untuk tingkatkan trafik. Satu teknik sama dengan satu markah. Ish nk kene list kan semua teknik ni baru banyak markah.hehe
-gunakan shoutmix, suruh orang datang blog
-post kat wall facebook sendiri suruh orang tengok blog(tapi org xlayan kot..=D)
-post kat wall facebook org /kawan-kawan(yg ni berkesan sikit)
-letak link blog kat status friendster(tak main myspace la,gune friendster jadi la..)
-tulis komen kat blog orang lain
-keep in touch dgn org yang bagi komen(camne?pegila blog dia,bagi komen ke, ucap terima kasih ke)
-Buat kempen 1komen=1markah (macam 1malaysia pulak)
erm ni je la kot cara yang digunakan. Ada yang berkesan dan ada yang tak berapa berkesan. Tapi bolehla..
Terima kasih seng akeh-akeh kpd kawan-kawan yg beri komen especially sobat bloggers dari seberang kang sahid, kang captain, kang poter, kang fatur, bro fathonny lessy, adik ega dan juga kang goceng. Tak lupa juga kawan-kawan Malaysia. Sudi-sudi la komen lagi ye. Memang dunia tanpa sempadan. U guys are so cool!
JANGAN LUPA KOMEN YA
Peringatan lagi sekali, komen guna google profile atau guna name/url dan letakkan url blog korang.


Thursday, December 10, 2009

Level 1 Cabaran Master KAMIBLOGGER

After reading this post, please leave a comment. Thank you.

Assalamualaikum.

I need your comment

Ada satu contest untuk blogger2 ni, namanya Level Master. It is organised by FCUcommunity.
Sekarang dah start level 1.


For this level, the participants have to write an article about this challenge. It should has a link to here.
Kadang-kadang rasa macam, should I join all these things? Or should I layan apekebende segala ni semua?
Apa master-master ni. I am blogging just to write (tak tau la kenapa buat blog..haha). Dah la pelawat pun entah ada entah tak. Later, participants have to promote a product la pulak. Waduh,waduh, apa apaan sich.
Tapi, fikir punya fikir, tulis je la macam konon-kononnya this is just another entry for fairosza.net (memang pon).

Here I am. I have completed the first level(just a short one). Don't hesitate to leave comment ok(cliche..haha)

Saturday, December 5, 2009

It's not a 'fail'

One day, a british boy told his mom,

"I didn't fail actually during my previous examination.I just got 'deferred success'."

Read the news report in screenshot below..hehe

epic fail pictures

When I was in sekolah agama(Johor),my ustazah oftenly used the word kurang cerdik instead of bodoh(dan yg sewaktu dengannya).

Maybe the case just the same as the UK teachers above.It is a psycho matter.

Or maybe my ustazah just wanted to express the word in polite manner. Well,as a malay, we should be polite because Melayu itu terkenal dengan santunnya.

Friday, December 4, 2009

ayuh kembali ke sekolah



Ayuh kembali ke sekolah
Ayuh kembali ke new era
Ke sekolah lagi
Ke new era lagi...
(New Era commercial song)

Yesterday, i went to my previous school (yes,sm sains johor la,apa lg) with Dr Syafiq Haziq,Hakim the Pharmacist and Cekgu Hasif.
our mission was to see ustaz zakaria.to discuss about programme for the next year BADAR[badan dakwah tarbiah]committee.
dulu the nama was PPI[persatuan pelajar islam] which is lagi smart kot.then i found that it was changed recently.

syafiq haziq(or perhaps syaziq sbb it is too long la 2 words) came to my house at about 12pm (and I was sleeping that time because i slept at 4am last night).hasif came with him from batu pahat.

then,we ate at bumbung hijau(common food court at kluang town) and then we all going to niyor to take hakim.

reached sms johor at about 2 pm and amazed by many new constructions at school.







it was school holiday.only form5 student were there.suddenly, I saw a budak kecik with Darjah Khas(the highest grade for Sek Agama Johor) uniform.Ooo the Form 1 students are allowed to stay at school to sit for their Sijil Darjah Khas Agama exam at Sek Agama Bandar Kluang.Good2..my beloved school support them like how they support me when I sit for that exam.

then we went to melepas kan rindu by pusing2 around school.
we met cikgu khai(the vice principal).He took our photo using his phone.he said he want to show as role model(lah sangat) to student next year.We all(except me..haha) became shy-shy cat.
we also met another few more teachers.

went to lepak2 at surau Al-Ehsan (waa,kangen bangat sama kamu incik alEhsan).We discussed the point to be discussed with ustaz.We have to wait until 6pm because ustaz had some businesses to be settled.We finished the meeting with ustaz at around 7pm at a warung near to school.

then,went back to school to see warden.We met Mr.K, Mr.Rozman, Mr.Majid and Ustaz Asyraf.
Mr.Majid served us with some sandwich and tea.

At 9.30pm,we went to Radix Fried Chicken to have dinner before back home.
Finally I reached home at about 11pm.

*thanx to syaziq-drove along.

Sunday, November 29, 2009

My Facebook

salam.
erm I'm not going to write about my facebook profile nor to promote my page etc.

Just now, when i was googling(menggoogle) for isteri sholehah song (by Hijjaz),suddenly I found this interesting song especially the title..pengaruh facebook semakin (semakin apa ek?xtau r plak.lu pikir r sendiri)
when was actually this song published?How come i never heard it before..myb dh lama xdengar radio kot.
The first part of the lyric is quite funny(I think) and the melody also quite lame for the intro.but I like the chorus part.."cuma itu yg ku berikan,cuma itu yg kubisa persembahkan blablabla.."
Anyway,enjoy it..


Berawal dari Facebook baruku,

Kau datang dengan cara tiba-tiba
Bekas kekasih lama yang hilang'
Satu dari kekasih yang terbaik..


Mungkin waktu yang kupersalahkan
Mungkin saja keadaan yang salah
Terpikir hati tuk mendua
Tapi nurani tak bisa mendua


Ku hanya bisa membagi, kisah kisah lama
Ku hanya bisa membagi, cerita nostalgia


Cuma itu yang kuberikan,
Cuma itu yang bisa kupersembahkan
Karna aku ada yang punya
Tapi separuh hati ini untukmu..


Kubisa saja putuskan dia..
Kubisa menutup semua cintaku
Tapi apakah kaupun setuju?
menyakiti seorang manusia


Ku hanya bisa membagi kisah kisah lama
Ku hanya bisa membagi, cerita nostalgia...


Cuma itu yang kuberikan..
Cuma itu, yang kubisa persembahkan
karna aku ada yang punya..
Tapi separuh hati ini untukmu


Cuma itu yang kuberikan
Cuma itu yang kubisa persembahkan
Karna aku ada yang punya
Tapi separuh hati ini untukmu..


Kuhanya bisa membagi.. kisah kisah lama


Cuma itu yang kuberikan,
cuma itu yang ku bisa persembahkan
karna aku ada yang punya
Tapi separuh hati ini untukmu..


Berawal dari Facebook baru ku...
Kau datang dengan cara tiba-tiba

Tuesday, November 24, 2009

DOE expedition

dh lama bende alah ni disimpan dlm draf...akhirnye terpublish juga..=) DOE 'sama dengan' (=)  duke of edinburgh..

izzati(queen) xreti2 nk tengok kamera...
 
group apple,burhan n da gang
  
mak cik2 grupmate ku..
  
fairosza sorg je lelaki dlm group ni..time kasih makcik2 sekalian kerana sudi menjaga diriku tatkala menempuhi ekspedisi ini..
to:
zetot(main tipon je)
khalida(thanks sapu tangan)
ku izzah(penyabar bangat)
syikin(agak lazer)
izzati queen(ibu kami)
*dah habis lom gosip pasal artis mlm tu wahai makcik2..hehe jgn mare


Monday, November 16, 2009

habis exam




alhamdulillah,today is my final paper for AS level..
hopefully,i wont repeat any paper next semester so that i can focus to the paper for A2 level.
but,if i need to repeat,i've to study harder because i'll hv more papers.


now,i hv time to modify my blog layout..
i'll change it completely during this holiday.
for now i will use this template temporarily.
xsabar nk going back home this saturday...

gambar dikopi en pes dpd sahabatsejati-nhfra86.blogspot.com

Sunday, November 15, 2009

Malaysia Harmoni

seronoknya tengok masyarakat yg berbilang budaya bersatu padu.
sama2 kita hindari perpecahan.
tp sekarang sesama sendiri pon nak bergaduh..apa r...



Friday, November 6, 2009

KARNIVAL HIMPUNAN BELIA PARLIMEN SEMBRONG





pada sume anak2 muda gagah perkasa(cewah) di kawasan sembrong ni,jemputlah beramai-ramai ke Karnival Himpunan Belia ni.pada masa dan tempat yg sama juga program Gempak Desa Astro akan dilangsungkan.
nampaknya,macam taun2 sebelum ni,fairosza dont hv the opportunity to join program organised at Sembrong except for certain because stay in hostel n now dh kt kolej plak.xpe2,at least dato' hisyamuddin didnt forget to congrate me for my spm result(when he was the education minister)..mekacih dato'..


to anyone who can came,do support our community n meriahkan the carnival.let's get loud.
semoga pemuda pemudi di kwsn Sembrong get the benefits from this programme.
Tok Hisyam,I'll support u from here...=)

further info at sembrong.my

Sunday, November 1, 2009

nak tukar lg

bertukarassalamualaikum..
i've planned to change my layout again..
but i think it's not soon..

maybe after i finish my paper or during the holiday..
somehow i felt excited to change blog layout,rather than post a blog entry
but myb one day when i feel bosan tukar2 layout or until i satisfy with my own work,then i'll stick to da layout

Saturday, October 31, 2009

Mencela makanan

○time dinner
○tempat di dining hall kyuem

menu dinner KYUEM hari ni


  • daging rebus



  • sayur kailan(kalo xsilap nama)



  • nasi putih



  • Menu makanan ni agak kurang menarik dan ada beberapa kekurangan (tak perlu nak describe kot.)
    Masa makan tadi, memang Fairosza fikir yang makanan tu agak kurang sedap daripada biasa ok..
    Tapi,s enyap je la. Tak bagitau sesiapa, simpan perasaan tu untuk diri sendiri je.
    Kawan-kawan yang duduk semeja dgn Fairosza tadi, tak ada sorang pon merungut pasal makanan tu. ( wah..bagusnye kawan macam ni.. :) )

    ○time lepas azan isyak
    ○tempat dalam surau(bhgn belakang)

    Fairosza duduk dekat dengan sorang junior ni. House Sapphire
    Duduk-duduk je,lepas tu dia tanya,

    ☻Tadi makan dengan siapa kt dininghall? Ada tak bebudak komen pasal lauk?
    ☺Makan dengan budak-budak yang biasa la. Diorang tak da komen apa-apa pon.
    ☻Owh..bagusnya korang..tadi bebudak yang semeja dengan aku tadi semua caci-caci daging tu..diorang cakap tut... ,tut... la...(sensored..hehe). Lepas tu aku teringat hadis yang nabi ajar kalau tak suka makanan tu tinggalkan atau diam je, jangan caci..tapi bebudak tadi...(speechless).aku teringat hadis ni tapi tak ada kekuatan nak cakap dengan diorang..

    Wah..bagus-bagus..dapat tazkirah daripada junior. Dan dapat satu knowledge baru pasal hadis tu.
    Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah s.a.w tidak pernah mencela makanan satu kalipun. Apabila baginda menyukai sesuatu makanan baginda memakannya dan kalau tidak menyukainya baginda meninggalkannya.
    sumber boleh dilihat di sini juga sini.

    Tuesday, October 27, 2009

    3paper lagi

    alhamdulillah td pagi fairosza telah berjaya menjawab soalan physics practical dgn jayanya(kah?)..-
    maknanya,there r 3papers left for this AS Level oct/nov session..x pressure sgt la sbb paper econs n maths dh ambik mse summer session aritu..so kali ni physics 3paper+computing 1 paper..

    hopefully i can perform well this time especially physics(nk amek engineering mesti la)..amin
    akan dtg,computing,physics paper1 n physics paper2..

    *adus td tak perasan pulak unknown P yg dia suruh carik tu rupanya resistor..sengal(agak r)..harap2 xhilang banyak markah pasal salah unit..

    Friday, October 23, 2009

    nama baru





    salam..
    fairosza telah menukar nama blog ini daripada ana muslim kepada the precious stone
    sebabnya n maknanya?...erm crite next time la(kalo terasa nk cite nt bru cite..hehe) 



    ♦ana muslim♦ ==> ♦thePreciousStone♦

    Saturday, October 17, 2009

    widget jam APIS

    jamapisthis weekend is a long weekend(xda kelas hari sabtu).jd lastnight fairosza try2 wat widget jam utk blog2 or website.i think this widget can be used to promote apis website.jom promote the website on your blog.just copy n paste the code at ur side bar.this clock best works with the latest flash player(Flash Player version 10.0).if u r using the previous version,upgrade ur browser flash player here







    Thursday, October 15, 2009

    zapin

    hari isnin aritu,mase malaysian studies class,my group(syawal,afiq n I) presented our group presentation mengenai zapin.instead of using power point,we used flash as our slide show.lg pun that was the msian studies presentation.I wanna share our presentation here.enjoy the show =)








    (last update on 19/10/2009)

    Monday, October 12, 2009

    SEMBRONG

    Setiakawan dan
    Eratkan Perpaduan adalah paksi
    Malaysia untuk
    Bersatu menghadapi
    Ranjau penjajahan baru dan
    Onak subversif luar bagi pembentukan
    Negara
    Gemilang

    Sunday, October 4, 2009

    calculus in mechanics

    just now i tried to answer 1 mechanics question from the blue mechanics book.

    i'd tried for this whole day until tonight.

    i can answer other questions but not this one.

    it's not complex actually.but i don't know why it's too hard to get the answer.



    The question is from exercise 16B no 3.

    arghh....help me please.anyone?..

    eh,physics is waiting~~

    Thursday, September 24, 2009

    alumni pelajar islam sbp

    assalamualaikum..
    jom kita sama2 promote web alumni pelajar islam sbp(APIS) dgn mengepaste(bukan mengempes) kod banner ini..


    versi yang besar(besar ke?)

    banner apis



    copy this code for above APIS's banner


    versi yg kecik sket


    banner apis



    copy this code for above APIS's banner

    Thursday, September 17, 2009

    Wajah baru

    alhamdulillah..
    finally,i managed to change my blog layout wif my own..

    erm,chantek x?wat sendiri jerr..myb buruk sket..but for me,i'm satisfied bcause i'm using my own creativity for my blog layout..this is so fantastic..

    i named this layout as biru mendamaikan..haha..xtau nak letak nama apa..the theme is blue so i called it so..

    eh,dh nak masuk waktu buka..k camat berbuka

    under construction..

    assalamualaikum..

    erm..as i said in the previous entry,i wanna change this blog layout with layout that i create by myself..so it is still in process..hope u can come later to see the new layout..

    Tuesday, September 15, 2009

    masuk kerja..

    aish..dah lama tol xupdate blog ni..erm maknanya dh lama xmerojakkan bahasa kat sini..haha..
    kpd sasterawan konservatif ataupun ortodoks,anda dinasihati tidak meneruskan pembacaan..=)

    erm,citer pasal sasterawan ni,teringat zaman sekolah2 dulu..kalo ada interhouse sajak,pantun, dll yg berkaitan komsas or bahasa melayu ni,mesti fairosza yg akan diminta utk mewakili rumah kesayangan kami iaitu rumah Buana bg wakil tingkatan.tp tu citer dulu.buku koleksi sajak tulisan fairosza pon dah lama xTERsentuh apatah lagi DIsentuh..sbnrnya ada seorang pelajar perempuan yg mendorong diri hamba ini menjadi seorang juragan sastera..no no no..jgn gosip2 yer..dia cuma menjadi inspirasi dlm kesusasteraan je.xlebih dpd tu..

    hadiah yg dptku kutip dpd pertndingan2 diSMSJ terchenta

    skrg ni tgh cuti meninggalkan lembah belantara yg bernama beringin n berada kat kluang.sampai2 je kat kluang aritu,banyak bende baru ada kat sekitar bndr kluang ni..nmpak sgt dah lama xberpeluang balik rumah..sampai homesick giler aritu..perubahan paling ketara,keadaan bustand kluang..bagus2,daerah kluang semakin maju dan terus maju dibawah pentadbiran Barisan Nasional..haha..apa,korg sokong pakatan rakyat..argh dulik hapa..penipu rakyat ada lah..ops,stop tulis pasal politik..

    sebenarnya blog ni dlm proses penukaran ke wajah baru..insyaallah xlama lg blog ni akan berubah wajah yg akan di reka sendiri oleh fairosza..ish bkn sng tau..tp kdg2 ada org ckp,'ko kan student computing,mesti power edit2 blog ni'..erm..utk pengetahuan sume,dlm subjek computing tu xbanyak mana pon kitorg blaja..xdanye blaja nak wat blog ni..

    cukup la dulu entri ni..nk edit grafik utk blog plak pasni..
    eh jap..arini 15september kan?..maknanya esok ialah ulangtahun mimpi 916 kan?=)

    Sunday, August 23, 2009

    KYUEMians,jom join this friends club


    MoChi Frenz Club on Facebook

    Monday, August 3, 2009

    S.H.M

    *warning:this post is quite kiasu and skema..

    erm..this entry is about SHM..
    what is SHM?
    is it something about my friend,Syafiq Haziq Mahadi(SHM)?
    no it is not.
    but i dedicate this entry for him..hua ha ha..

    actually,SHM is acronym for simple harmonic motion,one of physics topic.
    SHM-a to and fro motion where the acceleration is directly proportional to the displacement from a fixed point and is always directed towards this point.
    a ∞ -x
    a = − ω2x

    Equation in SHM

    a)with time
    1.displacement-time: Displacement (x) always measured from centre of oscillation.
    Time (t) can be maesured from any point.
    i) If t is measured from centre of oscillation:-
    t = 0, x = 0
    so, x = d sin ωt
    where, d is maximum displacement in any direction
    ω is angular frequency
    t is period(ie time taken to complete 1oscillation)
    ii) If t is measured from one end of oscillation:-
    t = 0, x = d
    so, x = d cos ωt
    where, d is maximum displacement in any direction
    ω is angular frequency
    t is period(ie time taken to complete 1oscillation)


    2. velocity-time: velocity = v cos ωt
    where v is maximum velocity

    Thursday, July 30, 2009

    daripada facebook ku

    Mohamad Fairosza Bin Zakaria baru balik dari klinik.kne cocok 3kali baru nurse tu dpt darah..habis dua2 tangan kene cocok..ubat plak jd makin banyak~~

    Zariq Zin
    Zariq Zin
    sama r..
    rmai siot demam..
    intec pn tutup..
    ish,byek ko pi cek..
    3 minutes ago · Delete
    Mohamad Fairosza Bin Zakaria
    Mohamad Fairosza Bin Zakaria
    sebab dh pegi cek r darah aku kene amek..*dush* ~,~
    about a minute ago · Delete


    Mohamad Fairosza Bin Zakaria aq xsuke n xminum ubat batuk doc bg,cume tlan pil2 doktor je.jgn gtau mak aku..

    Izzati Fuad
    Izzati Fuad
    tpu mak bdose..ha..ha..
    Yesterday at 10:25pm · Delete
    Mohamad Fairosza Bin Zakaria
    Mohamad Fairosza Bin Zakaria
    nape tipu??tak cakap apa2 pn kat mak..
    Yesterday at 11:04pm · Delete

    Mohamad Fairosza Bin Zakaria malasnya nak telan ubat..nak wat camne,telan je la...



    Mohamad Fairosza Bin Zakaria apsal demam ni?sbb jerebu ke,denggi ke,atau h1n1?(jauhiku dpd penyakit berbahaya.amin)lain doktor,lain sebab..konpius



    Mohamad Fairosza Bin Zakaria doc kata:lepas ni balik dorm(chalet) jgn keluar ye..yg bestnye dpt mask =>

    Saturday, July 25, 2009

    uitm penang,shah alam n perak dh dikuarantin,kyuem bila?

    there are quite a number of students in kyuem who are having the symptoms of h1n1 such as high fever,flu,sore throat etc but i think the college admins are not taking any action yet.

    until yesterday, there were more than 100 students went to see the matron but she only gave them common medicine for fever.

    the college said they want to provide masks to students who are feeling unwell but they are not.

    uitm shah alam(selangor), uitm permatang pauh(penang) and uitm seri iskandar(perak) are closed due to this h1n1 virus(uitm seri iskandar students are only having the symptoms and not yet infected according to the news i read).

    so, bila giliran kami??

    " QUARANTINE THE COLLEGE "


    *politeknik sultan mizan dan uitm dungun pon dah ditutup dah..risau rasanya.org ramai kene usaha cegah(pakai la mask ke kalau ada tanda tak sihat) dpd semakin teruk termasuk pihak kolej..sama-sama doakan kita terhindar dpd musibah

    Wednesday, July 15, 2009

    Felda RM 1 juta


    wah seronok betul rasanya.masa 7 julai aritu ada sambutan hari peneroka kat segamat.masa tu ada diannounce pemenang bagi anugerah keceriaan kampung felda(AKKF) yg menawarkan hadiah utama RM 1juta.felda ku yg tercinta,felda ulu belitong diumumkan sbg penerima rm 1 juta tersebut.pergh..seronok tak terhingga r pakcik makcik kat sini..apa2 pon tahniah kepada semua yg bertungkus lumus mencantikkan felda ni..

    Friday, June 26, 2009

    Mjlis Perkongsian Ilmu APIS (Updated)

    Majlis perkongsian ilmu yg bakal dianjurkan oleh APIS dipinda tempat dan masa lebih awal sehari dpd cadangan asal.
    Pindaan terbaru adalah seperti berikut:

    ALUMNI PELAJAR ISLAM SBP (APIS) akan menganjurkan Majlis Perkongsian Ilmu
    seperti berikut:
    Tarikh : 27 Jun 2009
    Tempat : AX101, UIA PJ
    Jam : 10 am-12 pm
    Majlis ini akan dikendalikan oleh Ukhti Nurul Syuhada Shuib (Kisas
    02/05,kini berkerja sebagai peguam syariah)
    Dijemput semua sahabat2 yg berminat untuk mghadiri majlis ini.Terbuka kepada
    semua.
    tiada bayaran dikenakan.
    sebarang pertanyaa sila hubungi wakil APIS
    *syuhada (013-2786118)*
    *rasyiid (013-3591793)*


    JOM RAMAI2

    Tuesday, June 16, 2009

    Majlis Perkongsian Ilmu Alumni Pelajar Islam SBP (APIS)

    ALUMNI PELAJAR ISLAM SBP (APIS) akan menganjurkan Majlis Perkongsian Ilmu seperti berikut:
    Tarikh : 28 Jun 2009
    Tempat : masjid As-Syakirin KLCC
    Jam : 11 pagi-2 ptg
    Majlis ini akan dikendalikan oleh Ukhti Nurul Syuhada Shuib (Kisas 02/05,kini berkerja sebagai peguam syariah)
    Dijemput semua sahabat2 yg berminat untuk mghadiri majlis ini.Terbuka kepada semua.
    tiada bayaran dikenakan.
    sebarang pertanyaa sila hubungi wakil APIS
    syuhada (013-2786118)
    rasyiid (013-3591793)

    Monday, June 15, 2009

    Keputusan rugby sbp10's (cup)

    the rugby sbp 10s was held at sc johore as the host for this year. the event was held from 8 to 12 june(last week)..

    the cup result
    1st-SEMASHUR
    2nd-SDAR
    3rd-SMSS
    4th-SMSJ


    erm..nmpaknya smsj no 4 je..xpe2,its ok..to sajoha vikings,be prepared for the upcoming rugby SMSS 10's tournament.all the best

    Friday, June 12, 2009

    finish all papers

    as exam mayjune 09
    finally,yesterday i finished all my as level papers..so now is the time to tawakkal..
    hopefully i'll get the best result..dont want to repeat any paper..huhu

    Friday, June 5, 2009

    jgn putus asa Fairosza

    beberapa minggu lepas..

    fairosza:fiq,tadi pagi aku kejut nape x bangun?aku rasa kecewa r bila kejut orang tapi tak bangun.kalo bangun pon tido balik..
    syafiq:jgn pernah kecewa
    fairosza:abis tu pas ni syafiq nak aku kejut lagi tak pagi2?
    syafiq:kejut je r..kalo aku tak bangun pon kejut je.
    fairosza:tapi kdg2 tu bila pintu bilik berkunci susah r nak kejut.jgn r kunci pintu bilik.kalo pintu terkunci aku panjat ea..
    syafiq:ha ye..panjat r (joke selamber)

    tersentak memula bila syafiq(kawan di chalet yg berjiran dgn chalet fairosza) cakap jgn kecewa.nampak sangat fairosza ni sng sangat goyah imannya.alhamdulillah,nasib baik syafiq bg semangat n peringatan agar tak kecewa dgn ujian. (syafiq jgn kembang hidung plak pasni.)

    tgh hari tadi masa lunch..

    m**z:fairosza,terima kasih tau..
    fairosza:(tercengang)
    m**z ulang lagi 2-3 kali cakap terima kasih tp tak cakap sbb apa.
    m**z:thanx tau kejut aku pagi tadi.dah seminggu ni ko kejut aku tapi baru hari ni aku berjaya menggerakkan diri ke surau untuk subuh.
    (dlm hati fairosza terharu giler.tak sangka cuma kejutkan subuh je pon diucapkan trima kasih.bukannya bagi dia duit ke apa ke)
    fairosza:owh,sama2..(gembira rasa bila orang yg dikejut bangun)

    dlm sesi perbualan yg lain plak(beberapa minggu lepas)..luahan hati kpd ansari(chalet jiran gak r)

    fairosza:ansari,fairosza kdg2 rasa cam give up r kejut orang g subuh kat surau tapi orang tak bangun.kadang2 aku lari2 dari kg. garnet ke kg diamond nak kejut diorang sbb takut terlambat nt nak jemaah.walaupon xsume orang fairosza kejut,org2 yg dikejut tu patut bersyukur r terpilih utk dikejutkan..

    simple je jawapan ansari

    ansari:jgn putus asa.

    terus terdiam.teringat plak nasihat syafiq.Jgn Kecewa.
    mungkin cara fairosza kejut yg slow n steady menyebabkan diorang tak berminat nak bangun.tapi sbg kawan yg sebaya,takkan nak dikejut ganas2.

    kalo kat sekolah dulu,cara fairosza mengejutkan bdk2 form1 ialah dgn membawa spray air.kalo dikejut tak bangun2 atau tido balik,basah r muka jawabnya.kalo ada rekod sejarah senior mengejutkan junior kat sains johor(rasa cam kene buli),fairosza la tu..pegi kejut dari satu dorm ke satu dorm.dgn harapan jemaah kat surau akan sentiasa konsisten..(wei korang jgn buli junior2 korang plak ea!-pesanan wat batch sains johor 07-11)

    tapi cara kejut tu utk budak yg 4tahun lebih muda..takkan korang nak kene kejut macam tu gak.silap hari bulan ada yg mengamok kene renjis ngan spray..huhu..

    tak apa lah.yg penting korang always give me support supaya sentiasa konsisten dlm mengejut korang.thanx kawan2.

    (kalo pagi2 tu tak kejut orang rasa semacam r..sbb masa kat sekolah dulu dah terbiasa jadi 'jam loceng bergerak' utk junior2 form1.sbb kalo korang balik rumah masa weekend aku rasa xbest.sbb xde orang nak dikejut..huhu dah sewel dah kawan korang ni)

    Saturday, May 30, 2009

    promo book sale

    http://s445.photobucket.com/albums/qq177/belitong_photo/?action=view&current=promobooksale.gif

    muscom booksale-

    borang boleh didapati di surau dan hadapan dining hall.

    -hntrkan buku2 dari 10-14 jun ke pusat pengumpulan berikut:

    garnet-lelaki-P13

    -perempuan-L26

    topaz-lelaki-P7

    -perempuan-L49

    sapphire-lelaki-P27

    -perempuan-L34

    diamond-lelaki-P37

    -perempuan-L25

    apartment-F-L3-13

    kg.seberang-L9





    Sekolahku

    Ko Apesal?!

    GengCyber