PORTAL APIS

apisbp.net
Website Mesti Lawat

Tuesday, December 15, 2009

BANTU SAYA UBAH BLOG SAYA

Assalamualaikum..(jangan lupa jawab salam =D)
Ini ialah level tiga Cabaran Master KAMIBLOGGER
Iki adalah tingkat telu Cabaran(artinya tantangan) Master KAMIBLOGGER
This is the third level of Cabaran Master KAMIBLOGGER
Jadi, jangan lupa komen ya.

Menyedari bahawa blog ini juga dibaca karo(oleh) pelbagai masyarakat termasuk dari negara jiran, artikel ini sekali lagi akan mencampurkan berbagai-bagai bahasa. Nak tulis fully bahasa melayu, ada sobat bloggers sing ora ngerti. Nak tulis fully jawa, Fairosza pulak tak reti. Kalo sitik-sitik wae tu yo bisola. Nak tulis fully english, lagila nanti semua tak faham sebab banyak errors.haha.
Jadi kene la campur-campur termasuklah elemen keindonesiaan sikit.

Apa yang menarik mengenai blog ni?
[ayat skema]Pada pendapat saya, perkara yang menarik mengenai blog ini ialah berjaya mempunyai domain sendiri yang menggunakan nama saya. Kenapa saya fikir begitu? Hal ini kerana, saya berpendapat bahawa nama FAIROSZA merupakan sebuah nama yang unik dan berpotensi tinggi untuk dibrandkan(perasan seyh..tak malu giler)

ok..cukup ayat yang terlalu amat skema sangat itu.

Kenapa susunan blog ni disusun begini?
Firstly, i gave the priority to the ads to be on top among others so that when people come here, they can see the ads easily. After read tutorial from pro blogger such as this, I decided to put widgets(or gadgets) as minimum as I can. However, rasanye there are to many important widgets. For example, the clock widget by Alumni Pelajar SBP(APIS) is to promote the organisation's website, then the Shoutmix, ofcourse lah untuk jerit-jerit, widget waktu solat (insaflah rakan-rakan) and tak kurang pentingnya the widgets from fcucommunity.net.

Apa konsep blog ni ek?
Konsepnya ala-ala blog peribadi yang tak peribadi.
Kamu apaan sih Fairosza? Bikin gw pusing mikirin konsep blog lo.
Rilex la bro. Betul apa. Mostly dalam blog ni merupakan personal view from me tapi it is readable to everybody which makes it not private. Ngerti?

Nak trafik tak untuk blog ni?
Ya iyalah..tentunya aku pingin trafik. Kalo ora eneng trafik, berantakan la hidupku(cewah)..

Apa perancangan masa depan untuk blog ni?
ewah-ewah..siap rancang masa depan blog lagi. Blog ini lah tempat mengadu..waaa..
Erm..hopefully this blog can be a medium to brand FAIROSZA..(ish tak habis-habis lagi nak berangan)

Blog ni berat tak?
Eh jap ea nak pegi amek weight balance jap.
According to http://www.iwebtool.com/speed_test, my blog size is 142.67kb. It is quite big compared to otai bloggers, but I think ok la. Reasonable with all-important-widget here.

Do you have any idea about my blog? Ojo kelalen yah ninggalin komen. Kempen 1komen=1markah masih berlangsung ya. Jadi komen-komen korang sangat bermakna buat diri ini.

I want to take this opportunity to promote this fb group. Let's join ramai-ramai.(credit to adik aldien)


Artikel Yang Berkaitan



36 comments:

Aldien Blog said...

aku ga ngerti yg artikel itu tapi kalo promote blog aku tau... heheee

Fairosza said...

ya emangnya sy tulis yg promote blog tu special untuk kamu..hehe

Lakone said...

Ok lah klo begitu. Sebagai teman yang baik, aku hanya komen begini :
1. Kurangi widget-2 ga jelas, biar ga terlalu rame.

2. Kurangi iklan-2nya...coz teringat dl blog pertamaku penuh dengan iklan-2 dan widget-2 ga jelas hanya karena pengen dpt duit dr bisnis online.(Skr mah udah blog ke-4...he he he, dan yg lain udah ga ke urus ^_^. Kali ini aku bnr-2 mo ngurusi blogku

3. Dulu aku demen tuker link. Tp bagiku skr cukup dgn shoutmix, kita udah tau sobat-2 sesama blogger. So, aku saran ga usah pake tukeran link segala...coz juga nambah beban berat.

4. Kunjung balik yaa blog-ku ^_^

Fairosza said...

ma kasih ya lakone..nasihat dpd otai tu

♫♫Remaja Komputer♫♫ said...

kkdg blog kamu berat nak load sbb byk widget kot..huhuhu..bile dh malas nk tggu maka nye keluar lah jwpn nye..heheh..tp kamu nye blog sumenye ade isi...hehe

Fairosza said...

tp widgetnye penting r..xtau nk buang yg mne..ni pon dh banyak buang..apa maksud ada isi?isi apa ek?

Pit-Onta™ a.k.a kAnzENk™ said...

keren,

Fairosza said...

thanx..mampir lagi ya

durakhyar said...

salam..bagaikan berada di indon gamaknyer..
huhu
komen saya:
1.kurangkan bilangan blogger yg ditunjukkan di blog..kalau showkan semua..nmpk menyemak..
2.kalau blog berat..kurangkan widget spt sahabat kmu gtau...ikln tu salah satu yg memberatkan blog..
3.yang paling penting..make ur blog attractive.. eg.klu nak tunjukkan ikln sgt..pilih la iklan yang seme org suka n iklan tu mesti gerak2..
itu jer la kot..
tp dr pengalaman saya..orang suka pi blog2 yang colourful dan cantik..dan susuna widget tak serabut..
p/s:saya orang masih belajar lagi sal blog nie ^_^

beatler.co.cc said...

bhs na gado2 mesti setting otak berulang2 nih, klo ntar posting mending satu bahasa aj klo pun mw 2 bhs juga jgn separo2 nerjemahinnya,atw bikin posting baru.blogna g berat kok.semangat ya ^_^

Fairosza said...

sis durakhyar:
waa sis, nak menuntut ilmu html boleh x?hehe..banyak nasihat berguna.thanx

beatler:
gimana harus ku panggilmu,sis lili ato lydia.
emang saya setting otak ne ulang2 sih.sampe pusing2.
saya mau nulis dlm bhs melayu aj kok tp kalo dibaca komen artikel kemarin,ada sobat blogger yg ga ngerti bhs melayu.karena itu aku bingung gimana mau nulisnya.haha..tp mostly artikel2 dlm blog ni ga campur sampe 3 bhs kyk ini.

apa2 pon thanx bcoz sudi memberi idea dan nasihat.

durakhyar said...

haha..saya tidak pandai sangat..tp apa yang saya tau..insyaAllah boleh dibantu..
(tiba2 terasa cam nk ckp indon..tp enggak pandai sihh..huhu)

Bagas96 said...

Kurang di pahami

xyncaholic said...

simple blog but nice..boleh tambah entri2 yg menarik lagi k..gud luck..

|i∂mϟur∂| said...

nak komen apa yer...hmmm..ok lah good luck... nanti jgn lupa komen disini pula yer http://maisarahmazhar.blogspot.com/2009/12/sokong-saya-edisi-4.html ...thanks....

Abdullah. STif said...

Kunjungan Balasan.. Aku Datang Dengan Tendangan Ads.. Salam Persahabatan Blogger.. ^O^^O^

Emora Valeria said...

nk ringankan page blog,kurangkan widget yang tidak perlu.tuh saje =)

Cik aiNa said...

layout kena gempak lg kot..okeh..good luck

Fairosza said...

rase2 nye kt sini apa widget yg tak perlu tu ek?

sukiminna said...

pasal nak promote website organization tu letak banner pun dah cukup..letak jam tu pakai script.org bukan nak tgk jam sgt pun..kat komputer ade jam..isu tu dah penah ditegur oleh
saudara nescafe ais:
http://maribinablog.blogspot.com/2009/12/perkara-atau-benda-yang-tidak-patut-ada.html

macam ada tak lengkap je template blog ni

Decorater [MisS N] said...

hehehe...ngerti ngomong jowo ya??
iya-iyalah..(ku suka perkataan ini:)
brand fairosza??? untuk produk apa ek??

pape pon..gud luck...tahniah berjaya ke peringkat 3..mmg MASTERji la ni ek

Chendra said...

wahh gak gerti maksudnya apa ??? apa maksudnya biar trafik blog makin rame yahhh... boleh tuh ajarin maklum newbie nihhhh....sama ajarin biar pr g naik...dr dulu nol aja.... :(

norain ishak said...

erk..
kene komen lagi ker nie?
haha..
boleh la buat kicap brand FAIROSZA..

Fairosza said...

komen2 yg memberansangkan..hehe
yg pasal jam tu,xgune javascript pon..cume embed kan je..
idea pasal kicap tu gerek gak..mcm menarik =)
tenkiu ye semua

h[i]k[A]R[i]© x[O]x[O] said...

salam tuan umah..
kalo pd gue itu, kalo mo belognya nmpk keren
pastikn belognya simple tp menarik n kemas.

;)

Farhan Hariri said...

manurut ane,cr templet yg 3 kolom,dmn kolom postingan dsblh kiri,2 kolom sblh kanan,,trus pake widget yg perlu aja..n klo mo tips n trik nya bc2 ja di blog nya kang fatur nih blog nya ade-tea.blogspot.com,,ane jg bljr ngeblog dr situh..

kluwan dot com said...

Sangat bermanfaat padaku dan membantu aku yang sedang bingung.
terima kasih atas tips dan triknya...
salam sukses selalu.

Goceng said...

komentarnya bagus2 semua...

tapi artikelnya sangat menantang untuk memperbaiki blog saya juga

Liyana said...

widget kamu kat atas, suppose letak bawah lah sebab masuk2 nampak kotak tu..kita masuk nak baca n3..ok, tu sahaja komennya..=)

Kang Fatur said...

baguus, simpel, sederhana tapi bagus kawan, punya blogmah jangan seperti yg punya Kang Fatur berat loadingnya, blog seperti inilah yang namanya baguuus

Hery said...

buat aj yang kamu suka asal jangan over itu aja,

FAISAL HILMI said...

wah....... selamat ya. Jadi pengen ganti nih!!

Follow back y!


Eh ya, selamat tahun baru Islam ya! Semoga tahun ini akan lebih baik dari tahun kemarin. Amiin!

Fairosza said...

terima kasih ya pendapat2nya semua

IxoR@ said...

good luck!

MOHD NADRI a.k.a [AA] said...

Assalamualaikum,
Lps nie boleh buat N3 pasal belajar bahasa JAWA. Mgkn saya boleh tolong sikit2 coz sya anak JAWA BENUT...

Fairosza said...

owh org benut ker...dekat la dgn kluang..kampung nenek sy ayer baloi.hehe

Sekolahku

Ko Apesal?!

GengCyber